Maria Nyman-Nilsson är landskapsarkitekt på Fredriksdal, hon hjälper till att plantera ut trädgårdens nya växter. Foto: SVT

Fredriksdals trädgård växer – ska bevara fler historiska plantor

Uppdaterad
Publicerad

Fredriksdal i Helsingborg är en del av Sveriges nationella genbank och ett arkiv för kulturhistoriska växter. Nu utökas trädgårdens utbud med ungefär 150 nya sorter som ska bevaras för framtiden.

Blomsterlökar, perenner, köksväxter och rosor kommer under året planteras i trädgården på Fredriksdal. De flesta av plantorna har en koppling till Sydsverige.

– Det är rätt många lokala sorter. Vissa växter trivs bättre i det här lite mildare klimatet, säger Maria Nyman-Nilsson, landskapsarkitekt på Fredriksdal.

Bevarar flera träd

Växterna har samlats in mellan 2003-2010 av POM, Programmet för odlad mångfald, som är kopplat till Sveriges Lantbruksuniversitet. De flesta av växterna är minst 50 år gamla, men enligt Maria Nyman-Nilsson kan det röra sig om växter som funnits sedan 1800-talet.

– Det har varit ett detektivarbete att hitta och samla in. Växterna har hittats i privata trädgårdar och i parker.

Trädgården bevarar sedan tidigare flera äppel-, päron-, plommon- och körsbärsträd. Nu utökas alltså klonarkivet. Anledningen till att man samlat in växter och nu planterar ut dem på Fredriksdal är att man ska bevara plantorna till framtiden.

– Vi vet inte riktigt vad som händer i framtiden, därför är det bra att vi har en beredskap. Sen är det också intressant av historiska skäl, att ta vara på det här kulturarvet, säger Maria Nyman-Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.