Entreprenören Anagram Live vill lämna Fredriksdalsteatern i förtid. Enligt Kajsa Jönsson, vd för Anagram, var publiktillströmningen för dålig under sommaren. Foto: SVT/TT

Fredriksdalsteatern utan grupp – Anagram vill bryta avtalet i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Förra året skrev Anagram Live AB och Helsingborgs stad ett fyraårigt avtal om scenen på Fredriksdalsteatern. Men det blir bara en sommar för nöjesbolaget. Nu bryts avtalet – på bolagets begäran.

På onsdagens förmiddag kom begäran från Anagrams vd Kajsa Jönsson om att bryta det fyråriga avtalet om scenen på Fredriksdal med omedelbar verkan.

Sommarens föreställning, ”Nötter” i regi av Adde Malmberg och med Babben Larsson i huvudrollen har inte gått så bra som väntat.

– Publiktillströmningen har varit för dålig, vi har helt enkelt inte råd att fortsätta, säger Kajsa Jönsson.

Konkurrens om publiken för hård

Hon säger också att konflikten mellan Helsingborgs stad och Eva Rydberg och alla skriverier om det, stänkte över på Anagram.

– Vi har på olika sätt blivit beskyllda för att stå bakom att hon inte fick vara kvar på Fredriksdal. Men så var det förstås inte, vi vann kommunens upphandling och kom in på scenen med ödmjukhet och ambitionen att ta över sommarteatern.

Och när Eva Rydberg sedan fortsatte spela sommarteater på Sundspärlan blev konkurrensen om publiken för hård.

– Det är extremt tråkigt att vi inte kan fortsätta, jag är så ledsen. Men jag är ändå stolt över det vi åstadkom på Fredriksdalsteatern, säger Kajsa Jönsson.

Oklart med nästa sommar

Så vad händer nu på Fredriksdal? Med all säkerhet blir det ingen ny sommarteater, som traditionen varit hittills.

– Vi hinner inte gå ut med en ny upphandling. Kulturförvaltningen ska få i uppdrag att se till att det blir ett bra program. Det kan bli mer än en aktör och någon form av scenföreställning ligger väl nära till hands, säger Alexander Kolind (KD), ordförande i kulturnämnden.

Han beklagar att Anagram slutar.

– Det är såklart en besvikelse. Vi gick in samarbetet med långsiktiga ambitioner och såg Anagram som en resursstark och viktig partner för att utveckla och förnya kulturlivet i Helsingborg.

Men han blev samtidigt inte förvånad över bolagets begäran att bryta avtalet.

– Nej, vi visste ju hur det hade gått för dem i somras, i stora drag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.