Mona Bäcklund och Nils-Inge Ingelström står framför de rivna simbassängerna i Östra Ljungby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mona Bäcklund och Nils-Inge Ingelström bor i Östra Ljungby. Båda är upprörda över bristen på diskussion från politikernas sida före beslutet att riva bassängen. Foto: Simon Melin/SVT

Friluftsbadet i Östra Ljungby rivet – trots väntande beslut om renovering

Publicerad

Frilluftsbadet i Östra Ljungby är borta, rivet på uppdrag av kommunstyrelsens ordförande. SVT Nyheter har träffat politikern men också arga invånare, ledsna barn och en oppositionpolitiker som vill att förvaltningsdomstolen ska granska de styrandes agerande.

Det populära friluftsbadet i Östra Ljungby har i flera år i stort skötts av invånarna själva och av scoutrörelsen. Men det finns behov av upprustning och de styrande i Klippans kommun tryckte på knappen för en renovering.

Den 8 februari beslöt istället kommunstyrelsen att avbryta renoveringen och satsa pengarna på att bygga ut Pilagårdsskolan, ett bibliotek och en idrottshall på platsen.

Men fortfarande var en renoveringsdörr öppen: Den politiska oppositionen ville fortsätta upprustningen och satsa drygt åtta miljoner kronor på det. Badets framtid skulle egentligen slutligen avgöras när fullmäktige senare i vår diskuterar en tilläggsbudget.

Inget kvar att diskutera

Fast nu finns det inte längre något bad att diskutera.

I mitten av april smälldes alla dörrar igen. Kommunstyrelsens ordförande Anna Andresen (M) beslöt på egen hand att badet av säkerhetsskäl skulle rivas.

– Jag bedömde att det var en farlig miljö för barnen med vattenfyllda bassänger och ett dåligt staket runtomkring, säger hon.

Men ingen pratade med de boende i Östra Ljungby innan rivningen började. Bassängerna är fyllda av grus och sten, här och var sticker armeringsjärn ut.

Anna Andresen (M) medger att säkerheten inte är total än men att man nu ska fylla igen grusgroparna.

Barnen är ledsna

Barnen från skolan intill samlas runt oss. De är upprörda över att deras bad är borta.

– Vi är både ledsna och arga. Det var så roligt att vara här på somrarna. Nu måste vi åka härifrån om vi vill bada, säger flera av barnen.

Kommunstyrelsens beslut att stoppa renoveringen utan att invänta budgetbeslut har anmälts till förvaltningsrätten av bland andra Socialdemokraterna, som också ska anmäla Anna Andresens beslut om rivning.

Så här styrs Klippan

Dessa styr kommunen: Partilösa före detta SD-politiker i samarbete med två moderater, SD, KD och Vår framtid.

Dessa sitter i opposition: S, M, C med stöd av L och V.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.