Ett par av undersökta fiskbeten i Helsingborg som innehåller skadliga ämnen. Foto: Helsingborgs miljöförvaltning

Stickprov avslöjar miljöfarliga ämnen i fiskbeten

Uppdaterad
Publicerad

I en landsomfattande undersökning gjordes stickprov i 26 olika sport- och fritidsbutiker. Och resultatet överraskade.

Av 17 analyserade beten, innehöll 15 stycken någon form av ftalater, ämnen som används för att göra plaster mjuka och som misstänks vara hormonstörande.

– I ett av de undersökta fiskbetena här i Helsingborg hittade vi så mycket som 62 procent av den skadliga mjukgöraren DEHP, säger Kristina Turkal på miljöförvaltningen i Helsingborg om undersökningen.

Fiskbetena, de så kallade jiggarna, som sportfiskarna använder innehöll höga halter av mjukgörare, så kallade ftalater. Det visar undersökningen som bland annat miljöförvaltningarna i Helsingborg och Malmö står bakom.

EU har under ett antal år drastiskt dragit ner på ftalater, som finns i många plast- och gummiprodukter och som kan påverka testiklar och göra det svårare att få barn.

”Ämnen som definitivt inte borde vara där”

På sikt kan användningen av ftalater i fiskbeten innebära en ökning av mikroplaster i våra vatten samt bidra till att ämnena sprids.

– Här i Helsingborg har vi gjort stickprov i bland annat sportfiskebutiker. Av 17 undersökta jiggar uppvisade 15 stycken höga halter av ftalater. Ämnen som definitivt inte borde vara där, säger Kristina Turkal.

Nu uppmanar miljöförvaltningarna butikerna till att bli bättre på att ställa kemikaliekrav vid inköp av varor. Butikerna ska även kunna informera sina kunder ifall en vara innehåller farliga ämnen.

– Leverantörer av sportfiskeutrustning måste ta ett mycket större ansvar för att kunna garantera att de produkter de säljer inte innehåller dokumenterat farliga kemikalier, avslutar Kristina Turkal.

Stickkontroller av ftalater

Stickproven genomfördes under sommaren 2017 då 26 olika sport- och fritidsbutiker besöktes i Helsingborg, Malmö, Göteborg och Stockholm.

DEHP är ett exempel på ftalater som var ett av de första ämnen som togs upp på EU:s kandidatförteckning. För alla sådana ämnen gäller en informationsplikt om halterna överstiger över 0,1 procent av varans vikt. Det innebär att butikerna är skyldiga att informera kunder som frågar om innehållet av farliga ämnen.

Butiker och leverantörer har uppmärksammats på vilka regler som gäller för försäljning av varor.

Större kedjor ställer generellt mer långtgående krav och kan oftare visa upp testrapporter jämfört med mindre butiker. Vad gäller jiggarna fanns dock brister även vad gäller större kedjors kontroll.

Ftalater är en grupp ämnen som kan användas för att göra platser mjuka och smidiga. Alla ftalater är inte skadliga, men vissa kan göra det svårare att få barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.