Hör ägaren till det ovanliga huset ”Townhouse Japan”,som byggdes på en ödetomt 2009 i centrala Landskrona, berätta om de blandade reaktionerna på byggnaden. Foto: Johan Dernelius

Fredriks hus i Landskrona väcker känslor: ”Humoristiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Framröstat som ett av de fulaste svenska husen av Arkitekturupproret och vinnare av Skånes Arkitekturpris 2010. Townhouse Japan i Landskrona där Fredrik Svensson bor är omtvistat och även han har svängt i åsikterna om huset genom åren.

Han hade bara haft nycklarna i ett par veckor när telefonen började ringa och olika entusiaster ville boka in en visning. Arkitekturhögskolor och konstintresserade, många ville få en rundtur i huset som vann Skånes Arkitekturpris 2010.

”Arkitektur ska beröra”

Men Fredrik Svensson, uppväxt i Landskrona var från början emot att huset skulle byggas.

– Till en början tyckte jag också att det var lite hårresande. Men det är en häftig arkitektur, när man kommer in i huset förstår man varför det ser ut som det gör. Det finns en baktanke med allt, säger Fredrik Svensson.

Han berättar att många tar bilder på huset, andra skakar bara på huvudet.

– Men det är kul, arkitektur ska beröra.

Framröstat som ett av Sveriges fulaste

Huset blev dagsaktuellt efter en i dagarna avslutad omröstning hos Föreningen Arkitekturupproret, som kännetecknas av sin aversion och motstånd mot modern arkitektur, som ett av Sveriges fulaste.

– Med tanke på att det är så många som även utnämnt det till olika arkitekturpriser kan jag tycka att det är lite humoristiskt. Det visar på att vi alla har olika åsikter, jag har ju inte köpt grisen i säcken. Jag har köpt ett hus som jag tycker är häftigt och snyggt.

Hus verkar ju väcka starka känslor, vad tycker du om det?

– Som arkitekturintresserad tycker jag väl att det i grunden är positivt. Ju fler som intresserar sig för arkitektur desto bättre, sen kan jag väl säga att mitt hus blivit som en symbol för ett polariserat samhälle. Folk får tycka vad de vill, jag tycker att jag har ett fantastiskt hus och för mig är det vad som är viktigast.

Huset byggdes 2009 på en tomt som stått öde under en stor del av 1900-talet. Tidigare har det funnits ett hus på platsen, men på en bild som Fredrik Svensson hittat i Landskronas stadsarkiv syns bara halva.

Från början var han en kritiker – nu tycker han att huset är magiskt. Foto: Gustav Röriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.