I encrochattdialoger har polisen hittat bilder tagna på det parti hasch som männen importerade från Schweiz. Utöver att betala tillbaks vinsten från knarkaffärerna har polisen beslagtagit dyra klockor, smycken, väskor och kläder från gängledaren. Foto: Bilder från förundersökningen

Gängledare döms för narkotikahandel – ska betala tillbaka miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Det är en gängledare som tillsammans med ytterligare en man nu döms för grovt narkotikabrott. Gängledaren som är uppvuxen i Helsingborg har enligt poliskällor styrt narkotikahandeln i staden.

Domen gäller två män, den 27-åriga gängledaren och en 32-åring som tillsammans har köpt, importerat och sålt vidare totalt 113 kilo hasch under våren 2020. Total tjänade de 1,9 miljoner kronor på de här två partierna.

Männen döms båda för grovt narkotikabrott, gängledaren till fängelse i sex år och åtta månader och 32-åringen till två år och åtta månader.

Bevisningen består till största del av encrochattar där männen diskuterat inköpet av knarket, som inhandlades i Schweiz. Haschet fördes in till Sverige via Stockholm och männen ska enligt domen sedan sålt det vidare till redan inarbetade köpare i Helsingborg.

Unik insyn i den lokala knarkhandeln

Enligt domen rör det sig om så pass stora partier att männen som nu döms är att betrakta som ett mellanled i en omfattande och organiserad narkotikahandel. Deras köpare är i sin tur grossister som säljer knarket vidare till andra än själva slutkunden.

Enligt flera poliskällor som SVT Nyheter Helsingborg pratat med är gängledaren tillsammans med sina bröder ledare för det så kallade Adolfsbergsnätverket som tills förra sommaren styrde stora delar av knarkhandeln Helsingborg.

Nu sitter samtliga tre bröder i fängelse, den äldsta brodern är dessutom misstänkt i den pågående rättegången om polishussprängningen 2017.

Lyxartiklar har tagits i beslag

Utöver fängelsestraffet döms männen att betala tillbaks det belopp de tjänat på de aktuella knarkaffärerna.

Gängledaren förlorar även vissa andra lyxprodukter, kontanter och man kommer skriva ned värdet på hans villa strax utanför Helsingborg som rätten bedömer att han kunnat finansiera via brottslig verksamhet.

Lyxprodukterna gängledaren inte längre får behålla är bland annat en dyr klocka, guldhalsband, flera märkesväskor och märkeskläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.