En av dem som hoppas på att regeringen nu ska öppna upp för gårdsförsäljning är vinbonden Jonas Ivarsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För vinbonden Jonas Ivarsson skulle gårdsförsäljning vara en välkommen nyhet. Hör honom berätta mer i videoinslaget. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Gårdförsäljning av alkohol närmar sig – Nordvästskånska kommuner vill vara med

Publicerad

Regeringen vill öppna dörren för gårdsförsäljning av närproducerad alkohol och en utredning föreslår nu en prövotid på sex år. Många nordvästskånska kommuner vill vara med på det försöket. Inte minst Höganäs.

Det har diskuterats i många år, men nu kommer ett beslut allt närmare: Det ska bli tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol i begränsade mängder, föreslår en utredning. Max 0,7 liter sprit, tre liter vin eller tre liter starköl får man köpa med sig hem. Och först måste köparen ha betalat för ett studiebesök eller dryckesprovning.

Nu ska den färdiga utredningen vidare till politikerna för ett formellt beslut. Men samtliga Tidöpartier har förklarat att de står bakom förslaget.

Nordvästskånska kommuner vill vara med

Utredningen föreslår en prövotid på sex år. Och många kommuner i Nordvästskåne vill vara försöksregion. Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp och Ängelholm har lämnat in en gemensam ansökan. Dessutom har Höganäs lämnat in en egen anökan.

– Den sjätte i ordningen, faktiskt, säger Peter Schölander (M), ordförande i Höganäs kommunstyrelse.

Varför är det här så viktigt?

– Det betyder mycket för en levande landsbygd med fler arbetstillfällen. Och det drar besökare, säger han.

Kritik från nykterhetsrörelsen

Men det höjs också kritiska röster, bland annat från nykterhetsorganisationen Verdandi.

– Vi ser en kraftigt ökad risk för att ytterligare tillgång till alkohol i samhället skulle försämra folkhälsan. Och risk för att fler barn hamnar i miljöer med missbruk, säger Pernilla Rydell, ordförande för Verdandi i Skåne.

Samtidigt slår utredningen fast att Systembolagets monopol ska vara kvar. Man hänvisar till att det rör sig om en begränsad försäljning på gårdarna och den är också omgärdad av ett regelverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.