• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En majoritet i socialutskottet vill uppmana regeringen att utreda frågan om gårdsförsäljning av alkohol. Foto: TT

Gårdsförsäljning av vin kan idag bli verklighet

Publicerad

Gårdsförsäljning av vin och öl kan bli möjligt. I eftermiddag väntas riksdagen fatta beslut i frågan.

Frågan har länge diskuterats och det finns för första gången en politisk majoritet som vill tillåta försäljning av egenproducerat öl och vin hemma på gården.

Av klimatmässiga skäl finns många vinproducenter i Skåne och för den största, Arilds vingård, skulle gårdsförsäljning av vin bli avgörande för verksamheten.

– Så fort vi får lov att sälja på gården kommer vi att göra det. Vi har ett enormt flöde, alla som besöker vingården vill köpa vin och vi får säga nej hela tiden. Får vi sälja på gården hade vi inte haft ett problem längre, säger Anette Ivarsson som tillsammans med sin man Jonas Ivarsson driver Arilds vingård på Kullahalvön.

Hela Kullabygden hade gynnats

Blir det ett ja tror Anette Ivarsson att hela Kullabygden hade gynnats.

– Vi har många vingårdar här, jag tror att Kullaberg hade blivit mer av ett vindistrikt. Här är bra väderlek för vinodling, säger hon.

Det är de borgerliga partierna som tillsammans med Sverigedemokraterna har en majoritet för att rösta igenom förslaget som går ut på att se över den nuvarande lagstiftningen och forma den så att gårdsförsäljning möjliggörs utan att det svenska alkoholmonopolet hotas.

Anette och Jonas Ivarsson har skördat vin sedan 2010 på Arilds vingård som är 20 hektar och har totalt 120 000 rankor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.