Gäss på en åker

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Betande gäss i tusental äter och förstör grödor för de svenska lantbrukarna, vilket kostar över 100 miljoner kronor. I videon kan du se några av skrämselmetoderna som används. Foto: Kristofer Hansson

Gässen skadar grödor för miljontals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Gäss i tusental som samlas på åkrarna är ett växande problem för lantbrukarna i Skåne. De äter upp grödor för miljontals kronor.

Fågelskador på åkrarna kostade Sveriges lantbrukare totalt 177 miljoner kronor förra året. Skadorna av gäss utgjorde den största delen – 130 miljoner.

Det handlar om 25 300 ton spannmål som åts upp eller trampades ner – en ökning med 54 procent jämfört med 2020.

På Barsebäcks gods har gässen bara i år ätit upp omkring 400 ton vete.

– Det här är vete som skulle ha blivit bröd. Det är klart att det blir dyrt för oss. Den ersättning vi kan få från länsstyrelsen täcker inte förlusterna, säger Nicolai Holst som leder jordbruksarbetet på godset.

– Vi känner oss verkligen maktlösa, säger han.

Arbetar heltid med att skrämma gäss

– Det kan komma tusentals fåglar samtidigt. På bara några timmar förvandlar de ett grönt fält till jord, säger Kristofer Hansson.

Han arbetar heltid på bland annat Barsebäck gods med att skrämma bort gäss från de vidsträckta åkrarna. För det är enda sättet att få bort dem – eller skyddsjakt.

– Säsongen börjar i oktober efter höstsådden, då kommer framför allt vitkindade gäss. Och sen pågår det fram till våren, säger Kristofer Hansson.

I klippet ovan berättar han om sina skrämselmetoder.

Flera orsaker

Det finns flera orsaker till fågelproblemen enligt Johan Månsson, forskare hos viltskadecenter på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Under åren har jakten på gäss minskat och det har ökat antalet. Sedan har lantbruket numera fler vintergröna åkrar, säger han.

En tredje orsak är klimatförändringar. Det har blivit varmare i södra Sverige och då stannar allt fler gäss här istället för att fortsätta söderut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.