Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ralph Nykvist väntade på det rätta ögonblicket och tog en bild. Hemmavid eller när han var ute och reste. Följ med till Dunkers kulturhus i videoklippet, där Ralphs bilder har blivit till en utställning. Foto: SVT

Gatufotografen väntade på det perfekta ögonblicket: ”Han var nästan som en fluga på väggen”

Uppdaterad
Publicerad

Han väntade på det rätta ögonblicket och sedan knäppte han en bild. Ralph Nykvists bilder fångar vardagen i Helsingborg, London, Paris och andra platser i världen.

– Ralph fick inte riktigt det erkännande han förtjänade och det är lite därför vi gör den här utställningen, säger Axel Swanstein, utställningsproducent på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Släktingar till Ralph Nykvists har donerat alla hans negativ till Helsingborgs museum. 200 av dem visas nu på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

– Under 70- och 80-talet var det främst dokumentärt fotografi som var aktuellt i Sverige. Ralph jobbade mer som en gatufotograf och tog en ögonblicksbild, säger Axel Swanstein, som har producent utställningen på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Ralph Nykvist presenteras som ”fotografernas fotograf” av Dunkers kulturhus men han är relativt okänd för allmänheten.

– Vi vill visa vilken fantastisk fotograf han är och ge honom den plats han förtjänar i historien, säger Axel Swanstein.

– Vi vill ge Ralph Nykvist den plats han förtjänar i historien, säger Axel Swanstein, producent för utställningen på Dunkers kulturhus. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Ögonblickbilder från tre decennier

Fotografierna i utställningen är tagna mellan 1960 och 1993. Ralph Nykvist är född i Landskrona och har i många år arbetat i Helsingborg.

Utställning på Dunkers kulturhus är Ralph Nykvist hittills största.

Få ett smakprov av utställningen och en nyproducerad film om Ralph Nykvist i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.