– Med utgångspunkt från undersökningen kommer vi att vidta ett åtgärdsprogram, säger Per-Anders Hjort som är projektledare på Befesa Scandust.
Nu börjar åratal av sanering
Det handlar om många, många års sanering. Och det finns två huvudalternativ, antingen får företaget pumpa upp grundvatten kontinuerligt, och rena det. Eller också får man gräva upp den förorenade marken.
Slam med cyanid och zink läckte ut
Det var i december förra året som länsstyrelsen förbjöd Befesa Scandust i Landskrona att fortsätta sin verksamhet efter att höga halter av cyanid och tungmetaller uppmätts i vattenpölar på fabriksområdet.
– När vi renar rökgaser så får vi ett slam som innehåller cyanid och en del tungmetaller. Slammet har orsakat läckage av föroreningar ner i marken, säger Per-Anders Hjort.
Hur har det kunnat gå till?
– Det har inte varit tätt, marken har inte varit tät, så föroreningar av tungmetaller har läckt ner i marken och grundvattnet under det slamlager vi har.
”Måste lagras”
Länsstyrelsen kräver att slamlagren ska tömmas och marken under renas och det är alltså det arbetet som påbörjas idag.
– Skälet att vi inte tömt det tidigare är att det varit blött och det måste lagras ett tag så att det torkar, säger Per-Anders Hjort.
Under dagen har Befesa Scandust också bjudit in hyresgäster på Varvsudden till ett möte.
– Vi går igenom vad vi gör, vilka problemen varit och vilka åtgärder vi vidtar. Vi ger en bild av nuläget och vilka ambitioner vi har.
På mötet fanns småföretagare, kommunala tjänstemän och företrädare för gymnasieskolan som har sin praktikverksamhet här. Alla följde kartorna och beskrivningarna av utsläppen noga, en del antecknade. Någon undrade om dricksvattenledningarna verkligen var säkra.
Förbud mot produktion
Just nu sker ingen produktion på återvinningsföretaget men trots det är all personal på plats. När produktionen kan komma igång igen är oklart, det kan ta veckor eller månader, enligt Per-Anders Hjort.
– De jobbar med städning, sanering och röjning. Vi passar även på att fräscha upp anläggningen.