• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsminister Stefan Löfven Foto: Jessica Gow/TT

Gränskontroller kan pågå länge

Uppdaterad
Publicerad

Vissa rederier har redan dragit i gång en process för att kontrollera passagerares identitet, medan Skånetrafiken fortfarande avvaktar.

Migrationsverket tror att kontrollerna kan pågå betydligt längre än tio dagar.

– Vi fick beslutet i dag, så det kommer kanske ta ett antal dagar innan vi, polis och socialtjänst har hunnit organisera vårt arbete. Så jag gör bedömningen att tio dagar är alldeles för kort tid och det kommer nog att pågå mycket längre, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till SVT:s Gomorron Sverige.

Åtgärden är inte till för att bromsa flyktingströmmarna, enligt Danielsson.

Sverige inför gränskontroller

– Det handlar absolut inte om att färre ska komma hit. Vårt uppdrag är att värna asylrätten. Det handlar om att människor som kommer ska fångas upp av samhällets aktörer så tidigt som möjligt.

Enligt statsminister Stefan Löfven, som befinner sig på EU-ledarnas toppmöte på Malta, är det svårt att säga om åtgärden kommer påverka antalet flyktingar som kommer till Sverige.

– Däremot är det viktigt att vi får ordning och reda vid gränserna och att vi kan kontrollera våra gränser, säger han till TT:s utsände.

Finns förståelse

På Centralen i Malmö befinner sig Per Bergelin, på väg till Köpenhamn där han jobbar. Han är inte orolig för vad kontrollerna ska betyda för hans egen del, utan mer för att det kan medföra minskade möjligheter för flyktingar att söka asyl.

– Vi har stora möjligheter att hjälpa många personer. Vi ska hjälpa så många som möjligt, säger han.

Marcus Moro, som även han arbetar i Köpenhamn, har tagit med sig passet i dag. Han befarar att kontrollerna kommer att leda till problem i trafiken, men har förståelse för att de införs.

– Det känns som att det är för mycket folk som kommer hit till Malmö central. Det finns ingen kontroll och det är så många som kommer.

Blir stickprover

Skånetrafiken väntar fortfarande på besked om hur gränskontrollen praktiskt ska tillämpas på tågen med start klockan tolv i dag.

– Man pratar om stickprovskontroller, det har polisen själva gått ut med igår kväll. Sen är det svårt att veta om det sätter i gång klockan tolv, om det finns bemanning för det, säger Ulrika Mebius, pressansvarig på Skånetrafiken, till TT.

På Öresundsbron passerar 20 000 bilar dagligen i bägge riktningarna och det är oklart hur kontrollerna kommer att påverka trafiken, enligt Sanna Holmqvist, pressansvarig vid Öresundsbron.

– Det beror ju på hur det ska genomföras och hur omfattande det blir. Vi samarbetar med polisen och hoppas det ska gå så smidigt som möjligt, säger hon till TT.

Rederiet TT- Line avvaktar myndigheters besked, men Stena Line har redan inlett en process och uppmanar alla resenärer att ta med nationellt id-kort eller pass. Första kontrollen gjordes redan på första morgonavgången kvart i åtta från Rostock till Trelleborg.

– Det krävs en giltig id-handling för att få åka med, sade Jesper Waltersson, presschef på Stena Line, till TT under torsdagsmorgonen. Han betonade att det är pass eller nationellt id-kort av EU-standard som gäller.

Reglerna följs

Kontrollerna – som i första hand ska gälla tio dagar framåt – kommer att omfatta både Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland.

– Migrationsverket är under extremt stort tryck, sade inrikesminister Anders Ygeman vid en presskonferens i går kväll.

Han sade också att regeringen ska trycka på rederier som kör färjor till Sverige att införa id-kontroller vid upprättandet av passagerarlistor. Detta ska göras så snart det är ”praktiskt möjligt”, men barn som reser med vårdnadshavare som kan identifiera sig undantas.

Enligt Anders Ygeman bedömer polisen att Schengenunionens regler, vad gäller hot mot inre ordning och säkerhet, är uppfyllda och gör att gränskontrollerna kan införas.

Gränskontroller införs i dag

Regeringen har beslutat att införa gränskontroller på grund av den svåra flyktingsituationen på begäran av Migrationsverket.

Tillfälligt återinförda kontroller vid inre gräns innebär att polisen vid några utvalda gränsövergångsställen kommer att kontrollera personer som reser in i Sverige.

De som reser in ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort.

Personer som avser att resa till eller från Sverige till andra EU-länder ska därför ha med sig pass eller nationellt id-kort.

Personer som väljer att ansöka om asyl vid svensk gräns eller inne i Sverige har alltid rätt att få sin ansökan prövad inne i landet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet