Skånetrafikens biljettautomat och Ellis Jansson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ängelholm ungdomsfullmäktiges ordförande om hur man jobbat med frågan om gratisresor för unga. Foto: TT/SVT

Gratisresor i kollektivtrafiken för gymnasieungdomar i Ängelholm

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst kommer gymnasieungdomar i Ängelholms kommun kunna åka kollektivt i hela Skåne – gratis och alla dagar i veckan.

Satsningen är en del av allianspartiernas budget för 2024, men frågan har också drivits av ungdomsfullmäktige i kommunen.

Ordförande för Ängelholm ungdomsfullmäktige är glad över satsningen.

– Gymnasieelever flyttar sig ofta över kommungränser, säger Ellis Jansson.

Motverka ekonomiska klyftor

Ungdomsfullmäktige tycker att frågan varit särskilt viktigt för att motverka ekonomiska klyftor mellan unga till följd av inflationen.

– Vi ville att unga ska ha rätt till gratis kollektivtrafik för att kunna ta sig in till skolan, eller träningen eller aktiviteter under sommarlovet, säger Ellis Jansson.

Varför inkluderar man till exempel inte elever på högstadiet i den här satsningen?

– Det är naturligtvis en prioriteringsfråga, det är ju möjligt, men vi ser att detta är förknippat med stora kostnader och då tycker vi att det är rimligt att börja med att ge våra gymnasieungdomar den här möjligheten, säger Robin Holmberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.