en man står och håller gummigranulat i sin hand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gummigranulatet ska fasas ut de närmsta åren för att minska mängden mikroplast i naturen. Se mer i videon. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Nu ska konstgräsplanerna bli miljövänliga – kork och kalk ersätter gummit

Uppdaterad
Publicerad

14 konstgräsplaner med gummigranulat i Helsingborg, 20 i Malmö. Inte bra för miljön, har EU nu slagit fast och ger kommunerna i alla medlemsländer åtta år på sig att byta till miljövänligare alternativ.

Granulat av gummi används när en fotbollsplan får konstgräs. Men det är mikroplast som inte är bra för miljön, slår miljönämnden i Helsingborg fast i sina riktlinjer. Mikroplast bryts inte ner i naturen. Djuren kan få de små kulorna i sig och de kan också hamna i havet där det enligt riktlinjerna redan flyter omkring 150 miljoner ton plast.

Plasten ska bort om åtta år

Nu har EU-kommissionen slagit in på samma linje och beslöt nyligen att om åtta år blir det förbjudet att sälja gummigranulat i medlemsländerna.

Det ger kommunerna lika många år på sig att fasa ut gummikulorna och ersätta dem med andra, miljövänligare ämnen. Som kokos, olivkärnor,kork eller kalk.

– Vi har använt korkgranulat på en fotbollsplan i Mariastaden och nu prövar vi också en helt ny typ av kalkbaserat granulat, säger Anders Hammarlund, ansvarig för fritidsanläggningarna hos Helsingborgs fritidsförvaltning.

Kostar miljoner

Men att gå från plast till miljövänligare alternativ är en omställning som kostar. Exakt hur mycket är oklart men enligt fritidschef Daniel Nilsson handlar det om miljontals kronor. Fast allt kommer inte på en gång.

– Gummigranulatet slits löpande och vi tänker oss att nästa gång vi behöver byta är det inte plast som kommer att användas, säger han.

Malmö leder skånskt samarbete

I Malmö har kommunen vidtagit en del åtgärder för att skydda naturen mot plasten; skydd i brunnar och sargar runt planerna så att gummikulorna stannar där.

– Nu ska vi göra en ny handlingsplan för hur gummigranulat ska fasas ut helt, säger Thomas Sterner, chef för driftavdelningen på fritidsförvaltningen i Malmö stad.

Men varken Helsingborg eller Malmö står ensamma i arbetet med att hitta bra ersättare.

– Alla svenska kommuner samarbetar om det här och utbyter idéer och erfarenheter. Inte minst i Skåne där Malmö leder arbetet, säger Daniel Nilsson.

Gummigranulat

Den typ av gummigranulat som används i konstgräsplaner är så små att de räknas som mikroplast när de sprids till miljön. Och mikroplaster bryts inte ner utan riskerar att hamna i naturen och vatten via vattendrag och dagvattenledningar. Dessutom kan olika typer av gummigranulat innehålla farliga ämnen.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.