– Det vart en stor blodpöl här på golvet, berättar Gunnar Lilja och visar på en plats framför spisen.
Natten den 19 maj var han ensam hemma. Vid midnatt ramlade han och slog upp ett sår i bakhuvudet.
– Och jag larmade, för jag kunde inte komma upp själv, men det hände ingenting. Jag var lite fundersam och undrade om de inte hade tid. Jag larmade hela tiden, men ingen kom.
Fick ligga på golvet hela natten
Kommunen lex Sarah-anmälde händelsen och har gjort en utredning av händelsen.
Enligt larmloggen kallade Gunnar Lilja på hjälp 48 gånger under natten. Men inget larm nådde fram till hemtjänsten förrän på morgonen efter.
När vi granskar händelsen ser vi att de ansvariga för äldrevården i Perstorp visste att trygghetslarmen i flera månader haft brister.
För Gunnar blev detta förödande.
– Jag fick tag här och drog mig fram, berättar Gunnar och visar hur han drog sig fram i köket med hjälp av handtagen på köksskåpen.
Baklänges hasade han sig vidare ut i hallen och bort till sovrummet. Där han fick fatt i ett par filtar som han drog över sig.
– Jag fick ligga där på golvet hela natten.
Litar inte på larmet
Sedan i mars har personalen rapporterat om problem med larmen men först i maj tycks socialnämnden ha fått information. De fick då också veta att det saknas ett avtal om service för trygghetslarmen – och det sedan flera år tillbaka.
Anledningen, det kostade för mycket.
– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tänka mig att vi inte hade det, när det är så allvarliga saker som måste fungera, säger ordförande Elisabeth Holmer (S)
– Så får det inte vara. Händer det någonting ska man få kontakt direkt, det kan ju gälla livet. Vad har man larmet då för? säger Gunnar Lilja
Vågar du lita på larmet i dag?
– Nej, jag är inte säker på det, säger han.
Nytt avtal sedan juli
Nu har kommunen tecknat ett servicavtal, som började gälla i juli. Och Elisabeth Holmer känner sig att hon är helt trygg med att larmen funkar nu.
– Ja, det gör jag, säger Elisabeth Holmer.