En person står på en grönsaksäng i en äppelodling, omgiven av rader av äppleträd. Träden är fulla med mogna äpplen och en blå himmel med få moln syns ovanför. Det finns även skyddsnät över träden för att skydda frukten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ökad risk för hagel gör att odlare nu testar skyddsnät för att rädda utan äppleskörden från att förstöras i plötsligt oväder. Hör Henrik Strömblad i Båstad berätta. Foto: Joel Sund / SVT Nyheter

Hagelstormar blir vanligare – äppelodlare i Båstad försöker rädda skörden med skyddsnät

Publicerad

Extremväder blir allt vanligare i Europa och Sverige på grund av klimatförändringar. Kraftiga hagelstormar är ett av problemen. Nu testar äppelodlare om hagelskydd i framtiden kan rädda skörden.

Projektet med att testa ny tekniker för att vara bättre rustad mot extremväder genomförs av Lantbrukarnas riksförbunds på 13 demoodlingar runt om i landet. Ett av testen är ett hagelskydd som görs på Ranviks trädgård strax söder om Båstad, där hagel redan i dag är ett problem.

– Det blir svårare och svårare att leva på sin produktion när en för stor del av äpplena går bort och inte klarar kvalitetsreglerna. Det ska vara felfria äpplen i dagligvaruhandeln. Blir svinnet för stort bär det sig inte så klart, säger Henrik Strömblad, ägare.

Används ute i Europa

Hagelskydden är redan i dag vanliga i södra Tyskland och Tyrolen, men LRF utvärderar nu konstruktioner och undersöker hur frukten påverkas i ett svenskt klimat av skydden, av dess skuggande effekt.

– Hela den här satsningen syftar till att stärka svenska trädgårdsodlare i extremväder. Stärka kunskapen och få hit teknik från utlandet, för att skapa en starkare inhemsk produktion, säger Karolina Sahle, rådgivningsexpert på LRF Trädgård.

Dyrt för odlarna

Men ska odlarna själva stå för skydden kan det bli kostsamt. Livslängden är 20 år för stommen och 10-20 år för näten. Slår man ut alla kostnader blir det ungefär 40 000 kronor per år för odlarna.

– Hagelnät får vi se som en försäkring. Vi har ingen annan möjlighet att försäkra vår gröda mot hagel i Sverige i dag, säger Henrik Strömblad.

I samband med att Europa blir varmare ökar också risken för hagelstormar, enligt European Severe Storms Laboratory.

– Antingen får man lägga ner eller så måste man säkra upp. Vi är duktiga odlare i dag, men vi behöver nog bli ännu bättre, säger Henrik Strömblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.