Totalt drunknade 285 barn mellan 1992 och 2021 enligt Rättsmedicinalverket. I snitt ger det drygt nio fall per år men antalet varierar kraftigt.
Pojkar är överrepresenterade, de står för 74 procent av alla barndrunkningar.
Skånska ambulanssjuksköterskan Mathias Wittgren var själv med om en otäck händelse med sin dotter och har nu valt att utbilda i bland annat badsäkerhet.
– Någon råkade hoppade på henne från en brygga, så hon sjönk. Men jag stod ju där och kunde dra upp henne, men jag hade mardrömmar om detta i flera månader efteråt, berättar han.
Drunknat trots att vuxen vaktat
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, konstaterar att föräldrar inte tycks vara medvetna om hur snabbt olyckan kan vara framme när bristen på uppsikt sviktar.
De har tillsammans med forskare detaljgranskat barns drunkningar mellan 1998 och 2007. Där framkommer det att de allra flesta drunkningarna, drygt en tredjedel, sker vid badplatser.
För små barn, sker de även i grunda pooler och dammar och i flera fall trots att någon vuxen varit i närheten.
– Det förrädiska är att ofta hörs ingenting. Barnen fokuserar all kraft på att andas och har inte förmåga att kalla på hjälp eller göra omgivningen uppmärksam på att de behöver hjälp, berättar Mathias Wittgren.
Stora risker när barn räddar drunknande kompisar
När det gäller skolbarn och ungdomar verkar drunkningsolyckorna ske då vuxna överskattat deras simförmåga.
– Alla barn har olika simförmåga och vågar kanske inte erkänna det, hänger småsyskon dessutom med så ökar risken ännu mer. Barn kan inte väntas klara av att rädda en kompis, det är oerhört utmanande och risken är att båda dras ned. Du måste som vuxen finnas på plats, säger Mathias Wittgren.