Badplatsen Örby ängar i Helsingborg är en av platserna där vattenkvaliteten är dålig och där det avråds från bad. Foto: Stina Sandström / SVT

Här avråds Helsingborgarna från att bada i år

Publicerad

Sju av Helsingborgs nio EU-badplatser får tumme upp när Havs- och vattenmyndigheten gjort årets bedömning av vattenkvaliteten. Men på Vikingstrand och Örby ängar rekommenderas de besökarna hålla sig på torra land.

Varje år bedömer Havs- och vattenmyndigheten kvaliteten på badvattnet på EU-badplatser runt om i landet. Mätningarna resulterar sedan i att varje badplats får en klassificering. I år har tre av Helsingborgs EU-badplatser klättrat på betygsstegen.

Hittarp bedöms som Utmärkt medan Fria bad och Råå vallar har gått från Dåligt till Tillfredsställande.

Men två av badplatserna döms ut. Vikingstrand och Örby ängar får, precis som förra året, betyget Dålig badvattenkvalitet. Kommunen avråder därför från bad där även i år.

Kommunen fortsätter mäta

Havs- och vattenmyndighetens klassificering utgår från resultatet i vattenmätningarna de senaste tre åren. Men Helsingborgs stad fortsätter mäta på totalt femton badplatser runt om i kommunen, vad eller varannan vecka under hela badsäsongen.

Vid mätningarna används en ny teknik som kan ge besked om orent vatten på en kvart. Resultatet redovisas på kommunens hemsida.

Här är bäst och sämst badvattenkvalitet i Helsingborg

Helsingborgs EU-bad badvattenkvalitet:

Domsten: Utmärkt

Hittarp: Utmärkt

Larödbaden: Utmärkt

Vikingstrand: Dålig

Fria bad: Tillfredsställande

Järnvägsmännens brygga: Utmärkt

Råå vallar: Tillfredsställande

Örby ängar: Dålig

Rydebäck: Utmärkt

Källa: Helsingborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.