En tonfisk på däck på en forskningsbåt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När tonfisken fångats av sportfiskare, som sen varsamt lämnat över den fångade bjässen till forskningsbåten, syresätts fisken genom att få vatten sprutat genom gälarna. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Här får tonfisk i Öresund sändare – se dem plockas upp på däck

Uppdaterad
Publicerad

I år är första gången Öresunds tonfisk blir uppmärkt av forskare från SLU. För att ta reda på mer om deras rörelsemönster plockas de stora fiskarna upp på däck för att få sändare fastsatta på sig.

De nästan tre meter långa och runt 300 kilo tunga fiskarna har hittat tillbaka i Öresund. Det märktes redan förra året, men i år är första gången Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är på plats för att märka upp tonfisken.

– Det var tidigt rapporter på mycket fisk. Det vi hör från Medelhavet, där de här fiskarna växer upp, är att det är starka årsklasser som kommer. Så mest troligen innebär det att vi kommer öka mängden fisk här, i alla fall de kommande åren, säger Petter Lundberg, postdoktor vid Institutionen för vilt, fisk och miljö på SLU.

Internationellt projekt

Det är inte första gången det märks upp tonfisk i Öresund, men för första gången sker det av svenska forskare.

– Det är ett samarbete med Danmarks Tekniske Universitet och tillsammans kan man utläsa nya lekområden, nya vandringskorridorer och intressanta områden som är viktiga för den här populationen så vi kan se hur vi ska bevara den.

Tonfiskarna märks med olika sändare, där vissa är programmerade att lossna och flyta upp till ytan efter ett år. Då kan sändaren hämtas upp för att tömmas på information, men om den släpper för långt ut till havs är den programmerad att skicka över viss data om fiskens rörelsemönster via satelit.

Fångas av sportfiskare

Forskningsbåten får hjälp av flera specialiserade sportfiskare för att få tag på tonfisken som inte alltid är så lätt att fånga. Ibland kan det ta timmar att få upp en fisk.

– Vi har en flotta av skickliga sportfiskare som hjälper oss. De är ute och fiskar och när de får en fisk rapporterar de det till oss. Då kastar de över en tamp till oss så vi kan föra över tonfisken till oss märkningsbåten och upp på akterdäck.

I videon ser du hur det går till när en tonfisk märks på forskningsbåten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.