Nu genomförs den årliga övningsveckan där dykare från Räddningstjänsten Skåne Nordväst och Kustbevakningen tränar tillsammans. Veckan genomförs för elfte året i rad, men samarbetet är fortfarande det enda i sitt slag i Sverige.
När det sker en större olycka på vatten kallas dykare från flera olika myndigheter till platsen. Väl där inleds dykinsatsen, inte tillsammans utan varje myndighet för sig, och det är det som håller på att förändras i Helsingborgs hamn den här veckan.
Koordineras mellan myndigheter
Startskottet kom för elva år sedan när det italienska passagerarfartyget Costa Concordia förliste i Italien. Då blev det tydligt att det finns mycket att vinna med koordinerade räddningsinsatser.
För att dra lärdom av sina italienska kollegor inleddes försök att koordinera svenska myndigheters dykmetoder – men det blev ingen större skillnad i praktiken.
– Vi kom fram till att vi måste få ner samarbetet på golvet och inte bara på chefsnivå. Så vi började undersöka om vi kunde dyka tillsammans eftersom vi har en mängd räddningstjänster på liten yta tillsammans med kustbevakningen här i Nordvästra Skåne, säger Johan Månsson som är styrman och dykare på Kustbevakningen.
Men i Sverige är det fortfarande bara här i Nordvästra Skåne som Räddningstjänsten och Kustbevakningen har ett tydligt etablerat samarbete kring sin dykning.
Lokalt exempel
Ett år senare kom nästa exempel på att det finns mycket att vinna på ett samarbete när en husbåt välte i Malmö.
– Vi fick larm om att det kunde handla om ett femtiotal personer som kunde vara fast i husbåten och vi var flera olika dykteam på plats. Nu visade det sig att det inte var någon som hade fastnat, men hade det behövts en räddningsinsats hade det kunnat bli kaos, säger Johan Månsson.
Han menar också att det är säkrare att vistas på vattnet i Öresundsregionen tack vare samarbetet.
I videon får du följa med dykarna ner under vattnet.