Första klass eleven Wegas Pegelow står bredvid flera solcellspaneler i Forsbys solcellspark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wegas Pegelow är en av alla elever på Krika bygdeskola som besökte solcellsparken i Forsby utanför Klippan. Se mer om elevernas skoldag bland fåren i klippet ovan. Foto: Linda Ekström/SVT

Här samsas elever med fåren i solcellshagen

Uppdaterad
Publicerad

I snart ett år har solcellsparken i Forsby stått färdig. Under sommarhalvåret har fåren för första gången fått beta mellan solpanelerna och under onsdagen var eleverna på Krika bygdeskola där och lärde sig allt mellan himmel och jord.

Under onsdagen samlades alla elever på Krika bygdeskola i Klippan för att lära sig allt från solceller och elektricitet till biologisk mångfald.

– Vi lärde oss vad pollinatörer kan bilda, typ frukt och bär. Sen fick vi plocka blommor som vi fick para ihop med olika bilder, säger fjärdeklasseleven Stella Ekbladh Larsson.

Gott resultat

Att ha får som betar mellan solpaneler och utomhuslektioner för skolelever har inte prövats på så många ställen. Men resultatet verkar vara gott.

– Jag tror jag lär mig mer här för här lär man sig mycket om el och det har jag inte gjort i skolan så mycket, säger förstaklasseleven Wegas Pegelow.

– Vi har sett att fåren har funkat väldigt bra och att solpanelerna har gynnat deras bete. De har skyddat mot nattfrost och uttorkning i början på sommaren, säger lantbrukaren Per Hult från Forsby ängar som äger marken.

Prisad solcellspark

Tidigare i år utnämndes solcellsparken strax söder om Forsby utanför Klippan till Sveriges bästa solpark av branschföreningen Svensk Solenergi.

– Vi har ett stort fokus på biologisk mångfald och samverkan med lokalsamhället som till exempel byskolan i Krika, säger Adam Jomaa som är projektledare på Kraftringen som äger solcellsparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.