Utanför Forsby delar fåren hage med solcellspaneler

Publicerad

Strax söder om Forsby utanför Klippan testas ett relativt nytt koncept där solceller och får ska dela hage för att både producera el och mat.

Solcellsparken, eller kanske solcellshagen, är drygt sju fotbollsplaner stor och beräknas producera 3 000 megawattimmar om året.

– Det motsvarar ungefär 1 000 elbilars årliga elförbrukning eller hushållsel till 600 villor, säger Adam Jomaa som är projektledare på Kraftringen.

Bakom projektet ligger energibolaget Kraftringen som arranderar marken av lantbrukarna Per och Emelie Hult.

Var först skeptisk

Men vi tar oss ett par år tillbaka i tiden. Per och Emelie Hult köpte mer mark till sitt lantbruk och där fanns redan en ansökan om en solcellspark med i köpet. Emelie Hult var till en början kritisk till att använda jordbruksmarken till något annat är just jordbruk.

– Jag tycker att man ska odla mat och hålla djur på åkermark för vi behöver trygga åkermarken, säger hon.

Men när det med tiden kom att visa sig att det kunde gå att kombinera betesmark med elproduktion så sattes projektet i rullning.

– Nu är jag nöjd för vi kommer producera både el och mat.

Betande får mellan solcellerna

I hagen kommer fåren däremot inte fritt beta de dryga tre hektaren, utan de kommer gå i mindre fållor som flyttas varje dag.

– Det är för att att gynna tillväxten. Om fåren går och betar på samma ställe hela tiden kommer de att äta det nya späda gräset och då kan inte gräset lägga kraft på att bilda ett bra rotsystem. Nu får gräset återhämta sig.

Kommer gräset kunna växa under solcellerna?

– Vi har en förhoppning om att det kommer växa bättre. Mitt på dagen kan det bli väldigt gassande och varmt och gräset kan brännas. Det är som om du har ett bord ute på sommaren där gräset många gånger växer som bäst för det skyddas av de starkaste solstrålarna.

– Sen blir det även ett sol-, vind- och regnskydd för fåren, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.