Bert Alfson är kritisk till texten som är tänkt att stå i valsedeln. Foto: Winnie Gravlund

Hård debatt om valsedelstext till folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Om några månader är det dags för helsingborgarna att gå till valurnorna för att folkomrösta om Öresundskraft. Men ett förslag om text på valsedeln har väckt debatt.

Den här månaden ska politikerna i Helsingborg besluta om formerna för folkomröstningen – ja eller nej till att sälja Öresundskraft, stadens eget energibolag.

Det handlar om när folkomröstningen ska hållas, var vallokalerna ska finnas, rösträkningen och annat. Totalt beräknas valet kosta kommunen fem miljoner kronor.

Folkomröstning Öresundskraft

Text på valsedeln

Det är kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) som står bakom beslutsförslagen till först kommunstyrelsen och sen fullmäktige.

Han har också skickat med förslag om en text som ska stå på valsedlarna (se nedan). Den texten har vållat het debatt, både inom politiken och hos Folkinitiativet till folkomröstning.

Bert Alfson är en av initiativtagarna till namninsamlingen som krävde folkomröstning om Öresundskrafts framtid. Han skräder inte orden:

– Det här är så sjukt att jag inte finner ord. Blir det ja till texten i politiken så överklagar jag direkt, säger han.

Åsikter som går isär

Även Miljöpartiet och Socialdemokraterna är kritiska. De tycker inte att det stå någon text alls på valsedeln utöver alternativen ja till att sälja eller nej till att sälja.

– Valsedeln ska inte kidnappas så här, säger kommunalrådet Marcus Friberg (MP).

– Ett grovt avsteg från demokratin, anser kommunalrådet Jan Björklund (S).

Peter Danielsson tycker att det är ett sakligt förslag som behövs för att helsingborgarna ska veta vad folkomröstningen handlar om. Han får medhåll av Sverigedemokraternas kommunalråd Michael Rosenberg.

– Ett schysst förslag, säger han.

Här är det omdiskuterade förslaget till valsedel

Ska Öresundskraft säljas?

Det finns ett förslag om att sälja Öresundskraft. Pengar från försäljningen kommer att säkras i en stiftelse vars utdelning ska gå till staden med fokus på vård, skola och omsorg. Stiftelsen väntas ge en årlig utdelning som väsentligt överstiger det som staden fått i avkastning från Öresundskraft. 

Köparen av Öresundskraft förbinder sig att följa ingånget avtal om fjärrvärmepriser under fem år i den så kallade Prisdialogen. 

Elnätsavgifterna regleras av Energimarknadsinspektionen. Samma regler gäller oavsett vem som äger Öresundskraft. 

Helsingborgs stad kommer att fortsätta äga stadens fibernät tillsammans med köparen av Öresundskraft.

Ja, jag anser, med hänsyn till ovanstående förutsättningar, att Öresundskraft ska säljas.

Nej, jag anser inte, med hänsyn till ovanstående förutsättningar,att  Öresundskraft ska säljas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Öresundskraft

Mer i ämnet