• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I förskolan är det ett 60-tal barn som förlorar sina platser. Foto: Leonora Toplica/SVT

Helsingborg drar in tillståndet för förskolor – efter flera års brister

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren bakom Ruth förskola – som driver två verksamheter i Helsingborg – har förlorat förskoletillståndet.

Allvarliga och upprepade brister som kräver kraftiga åtgärder – så motiverar Helsingborgs stad att de drar in tillstånd och pengar för ägaren.

Hösten 2012 startar den första av två förskolor som fått namnet Ruth förskola. Den ligger på Drottninghög, den andra, som startade fyra år senare, på Fredriksdal.

Förskolorna har plats för ett 60-tal barn och totalt arbetar 27 anställda i företaget, som drivs som ett aktiebolag.

”Unikt beslut”

Men från och med augusti i år drar kommunen in både företagets tillstånd att bedriva förskolor i Helsingborg – och det ekonomiska stödet.

– Det här är ett unikt beslut. Huvudmannen har fått återkommande chanser. Bristerna är så allvarliga att vi nu återkallar tillståndet, säger Maria Winberg Nordström (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Stängningen motiveras med att skol- och fritidsnämnden vid inspektioner förra året pekat ut en rad brister som bedömts som allvarliga. Inspektörerna efterlyste kraftfulla åtgärder – men vid ett uppföljande besök i april i år ansåg man att dessa inte åtgärdats.

Överklagar beslutet

Det handlar bland annat om bristande kvalitet och värdegrundsarbete, frånvaro av särskilt stöd till behövande barn, och bristande utbildning av personal och hanteringen av modersmålsstödet.

Ägaren motsätter sig beslutet och har överklagat till förvaltningsrätten.

– Min klient tycker att beslutet är fel. Det är inte rättssäkert och beslutet har tagits för fort. Vi anser att kommunen borde ha samarbetet med min klient för att komma tillrätta med bristerna. Dessutom har flera brister redan åtgärdats, säger Jessica Stålhammar, advokat som företräder ägaren.

Uppgifter om övergrepp

Men bakom beslutet ligger också en historia av brister som kommunen upptäckt. Redan året efter starten 2012 gjorde socialtjänsten ett besök. Då bevittnade tjänstemännen ett par incidenter, bland annat med ett blöjfritt barn som, på grund av att personalen sa att hen var tvungen att äta upp, bajsade på sig.

Både före detta anställda och föräldrar har under åren anmält missförhållanden till kommunen. 2017 kom flera anmälningar från föräldrar som berättade att personalen begått fysiska övergrepp mot barnen. Det handlade bland annat om slag och kraftiga skakningar och att en anställd rispat ett barns ben med en gaffel.

Varför tog det så lång tid för kommunen att ingripa?

– Huvudmannen har rättat till bristerna som framkommit under åren. Men nya brister har tillkommit. Nu finns det ny lagstiftning som gör att kommunen kan ingripa, säger Maria Winberg Nordström.

Den nya lagen kom 2019 och anger att en ägare som bedriver skola eller förskola måste ha kunskaper och erfarenhet inom området.

– En enig nämnd anser att ägaren saknar den kompetens som behövs, säger Maria Winberg Nordstöm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.