Martin Hadmyr står i mitten av cirkeln med ekande effekter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Martin Hadmyr visar hur Helsingborg stad jobbar med ljud på olika sätt i klippet ovan. Foto: Anna Simonsson/SVT

Helsingborg får internationellt beröm för innovativ ljudeffekt

Publicerad

Helsingborg arbetar medvetet med att skapa ljud på olika platser där alla sinnen ska ha sitt. Nu hyllas staden internationellt för en av deras nyare ljuddesign.

För ungefär 25 år sedan upptäckte man en plats vid Helsingborgs hamn med en speciell ljudeffekt. Nu har den ekande cirkeln blivit en inspirationskälla för Helsingborg stad som fortsatt jobba med ljud i olika miljöer.

Den mystiska cirkeln

I Helsingborg hamn precis intill Kvickbron breder sig en stor cirkel ut. Såvitt man vet från Helsingborgs stad finns det inget nedtecknat om att det var planerat att bygga en plats med dess ljudeffekt.

– Jag tror den ritades som en vacker plats där man sedan upptäckte att det fanns den här ljudkvalitén, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare.

Nu är cirkelns ekande effekt ett välkänt fenomen i staden.

– Som Helsingborgare brukar man ta med besökare hit för att se deras reaktion när de hör ekot i cirkeln.

Fortsatt arbeta med ljud

Helsingborg stad har sedan upptäckten av cirkelns ljudeffekter inspirerats till att fortsätta arbeta med ljud.

– Ljud skapar en atmosfär och känsla, det är ganska ovanligt men vi som stad försöker jobba med ljud som förstärker kvalitéer.

Internationellt beröm

Nyligen blev Helsingborg stad nominerad för deras arbete med den nya djungellekplatsen vid Oceanhamnen, av Red Dot Design Award som är en internationell design tävling.

– Vi blev jätteglada, det är så roligt att våra satsningar på ljud uppmärksammas internationellt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.