Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helsingborg ligger i bottenligan när man jämför kommunernas bidrag till kulturskolorna. Alexander Kolind (KD), kulturnämndens ordförande, vill satsa mer. Skolans chef Camilla Nordberg bekräftar att det behövs pengar i verksamheten. Foto: SVT/Cecilia Jönsson Silfversparre

Så mycket satsar kommunerna på kulturskolan – Helsingborg i bottenligan

Uppdaterad
Publicerad

En färsk undersökning placerar Helsingborg på näst sista plats när det gäller de nordvästskånska kommunernas satsningar på kulturskolorna. Samtidigt kan en miljon i statligt stöd försvinna nästa år.

Regeringen har aviserat att stödet till landets alla kulturskolor halveras nästa år. För Helsingborgs del innebär det ett tapp på en miljon kronor.

Men hur mycket satsar kommunerna själva? En färsk genomgång från Sveriges kommuner och regioners tidning, Dagens Samhälle, visar på stora skillnader runt om i landet. Så även i Nordvästskåne.

Medan Höganäs satsar 4 530 kronor per ung medborgare mellan 7-15 år så ligger Bjuv i botten med 1 166 kronor. Och näst sist finns Helsingborg med 1 766 kronor.

Förlorar en miljon

Men snart ska Helsingborg spika nästa års budget. Alexander Kolind (KD) är ny som ordförande i kulturnämnden och vill ha mer pengar till Kulturskolan.

Kulturskolan i Helsingborg har nära 2 000 elever. Skolans chef Camilla Norberg talar om redan framtvingade åtstramningar och håller tummarna för en ordentlig satsning i kommunens budget.

Hör bådas resonemang  i videon ovan.

Så mycket satsar de nordvästskånska kommunerna på kulturskolorna

Antalet kronor per grundskoleelev:

Höganäs: 4 530 kronor

Ängelholm: 3 442 kronor

Örkelljunga: 3 411 kronor

Båstad: 2 936 kronor

Åstorp: 2 718 kronor

Landskrona: 2 664 kronor

Svalöv: 2 593 kronor

Klippan: 2 591 kronor

Perstorp: 2 151 kronor

Helsingborg: 1766 kronor

Bjuv: 1 166 kronor

Källa: SKR:s tidning Dagens Samhälle som sammanställt siffror från SCB och Kolada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.