– Vi hoppas att ordningsvakternas närvaro ska påverka tryggheten på och kring torget på ett positivt sätt, säger Ann-Charlotte Wedelsbäck, stadsutvecklingsstrateg på Helsingborgs kommun.
I stadens trygghetsdialoger med de boende och i polisens trygghetsmätningar så är den upplevda otryggheten betydligt större på Söder än i andra delar av centrala Helsingborg.
Införandet av ordningsvakter är en del i ett långsiktigt arbete för att förbättra stadsdelen och inte resultatet av några enskilda händelser under den senaste tiden. Området som berörs är Gustav Adolfs torg och de intilliggande gatorna.
– Ordningsvakternas arbete är framförallt förebyggande, medan polisen står för det reaktiva arbetet på Söder, förklarar Ann-Charlotte Wedelsbäck.
Polisen: ”Inget misslyckande”
Från polisens sida välkomnar man Helsingborgs satsning på ordningsvakter.
– Det ger polisen mycket bättre möjligheter att förebygga men också att klara upp eventuella brott, säger Johan Mangbo, samordnare på polisen i Helsingborg.
Han ser inte det som ett misslyckande från polisens sida att kommunen inför ordningsvakter för att öka tryggheten.
– Nej. Givet de förutsättningar som vi på polisen har, så har vi visat mycket goda resultat i vårt arbete för att minska kriminaliteten och öka tryggheten på Söder, säger Mangbo.
Kommunen står för kostnaden
Ordningsvakterna kommer att börja sitt arbete på Söder någon gång i höst. Kostnaden kommer Helsingborgs kommun att stå för.
För att ordningsvakter ska kunna patrullera i ett område krävs det att polisen utser platsen till ett så kallat paragraf 3-område och ger sitt tillstånd. Ett sådant finns nu för stadsdelen.
Tillståndet gäller till sommaren 2023.