Det är den styrande borgerliga alliansen som utreda hur det skulle kunna gå till.
– Jag tror att det behövs både ett centralt lager och så egna förråd hos de olika vårdenheterna, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Coronapandemin har startat en debatt i samhället om behovet av beredskapslager.
– Beredskapstänkande har liksom sjunkit ner i vårt medvetande under de många år när ingenting har hänt som framkallat behov av det. Vi har invaggats i falsk trygghet. Men coronapandemin har lett till ett uppvaknande, säger Lars Thunberg (KD).
Får stöd av oppositionen
Förra året beslöt vård- och omsorgsnämnden att investera i stationära reservaggregat på alla stadens vårdboenden för att trygga elförsörjningen vid långvarigt strömavbrott.
Nu vill politikerna ta nästa steg – permanenta beredskapslager. Så att det finns ett förråd av bland annat livsmedel, sjukvårdsmateriel och läkemedel vid händelse av kris.
Socialdemokraterna ställer sig bakom förslaget.
– Jag tycker att det låter som en bra idé att ha en beredskap för eventuella framtida kriset. Det var ju lite rörigt inom äldrevården i början av coronapandemin, men så småningom fick vi skyddsutrustning och annat så att vi klarar oss, säger Christel Håkansson (S), vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.