Helsingborgs skolbudget överklagas – ”bryter mot barnkonventionen”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin har Helsingborg stads skolbudget överklagats till domstol. Skolan får för lite pengar nästa år och det drabbar eleverna, anser anmälaren som ser det som ett brott mot barnkonventionen.

Det är avgående skolpolitikern Maria Winberg Nordström (L) som står bakom överklagandet.

– Med tanke på de väntade prisökningarna nästa år kommer de pengar skolan får inte att räcka på långa vägar. Det drabbar eleverna som inte kommer att få den undervisning de behöver, säger Maria Winberg Nordström.

Hon tycker att det strider mot lagen om barnkonventionen som slår fast barns rättigheter – se faktaruta nertill.

Facket kritiskt

Maria Winberg Nordström får inte medhåll av sin efterträdare på posten som ordförande för barn- och utbildningsnämnden, partikollegan Hans Nelson som också ingår i den treklöver som styr staden tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Det är tuffa tider men vi bedömer att pengarna räcker, säger han.

Det gör däremot inte Lärarförbundet.

– Det är omkring 69 miljoner kronor mindre nästa år, jämfört med i år, samtidigt som utgifterna väntas öka. Barnen kommer inte att att kunna få det stöd de behöver, säger ordföranden Helena Åhlin som också talar om ”lärare som känner uppgivenhet”.

Sparade också på skolan

Även under Maria Winberg Nordströms år som skolordförande har skolan fått en krympande kassa.

Ändå överklagar du först nu?

– Jag slogs alltid hårt för att få mer pengar i budgeten men fick aldrig tillräckligt. Skolan tvingades spara även under mina år men aldrig så här mycket, säger hon.

Detta är barnkonventionen

Barnkonventionen fastslår varje barns rättigheter och statens ansvar i 54 artiklar. Artikel 2, 3, 6 och 12 kallas för de fyra grundprinciperna. Alla övriga artiklar utgår ifrån dem.

Artikel 2: Om alla barns lika värde och rättigheter. Ingen får diskrimineras. Barnkonventionen gäller för alla barn som befinner sig i ett land som har ratificerat den.

Artikel 3: I alla åtgärder som rör barn ska i första hand det som bedöms vara barnets bästa beaktas. Begreppet ”barnets bästa” är konventionens grundpelare. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall och hänsyn ska tas till barnets egen åsikt och erfarenhet.

Artikel 6: Varje barns rätt till liv, överlevnad och utveckling. Det handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.

Artikel 12: Barnets rätt att bilda och uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör hen. När åsikterna beaktas ska hänsyn tas till barnets ålder och mognad.

Källa: Barnombudsmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.