Agnes Haraldsson hänger med armarna över poolkanten på Simhallsbadet på söder i Helsingborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agnes Haraldsson berättar i videon om hur det är som ickebinär att behöva använda damernas omklädningsrum och hur hens kompis som är transkvinna undviker helt att besöka badhusen i Helsingborg. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Helsingborgs badhus saknar könsneutrala omklädningsrum: ”Känns inte rätt”

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingborg har inget av de kommunala badhusen ett könsneutralt omklädningsrum som de som varken identifierar sig som män eller kvinnor kan använda. För Agnes Haraldsson som motionsimmar en gång i veckan tar det emot att behöva gå på damernas omklädningsrum då hen identifierar sig som ickebinär.

Agnes Haraldsson använder hen som pronomen och sedan 2016 har hen varit öppen ickebinär.

– Min kropp ser väldigt kvinnlig ut så därför använder jag damernas omklädningsrum, men det känns inte rätt för mig, säger Agnes Haraldsson.

På Simhallsbadet på Söder finns bara omklädningsrum för herrar och damer men Agnes har besökt Högevallsbadet i Lund som har ett könsneutralt omklädningsrum.

– Att använda ett könsneutralt omklädningsrum känns mycket mer befriande och jag hade önskat att det hade funnits mer av det i Helsingborg, säger Agnes Haraldsson.

Planeras i nytt badhus

Anders Hammarlund på skol- och fritidsförvaltningen har inte tidigare sett önskemål på könsneutrala omklädningsrum och menar att kommunen därför inte agerat på det.

– Det är trist att några hamnar i kläm men som det ser ut i dag kan vi inte lösa ett könsneutralt omklädningsrum med dusch på Simhallsbadet, säger Anders Hammarlund.

På Filbornabadet finns möjligheten att boka ett privat omklädningsrum för den som villl. På Simhallsbadet menar kommunen att ett könsneutralt omklädningsrum kräver en ombyggnation som stöter på utmaningar eftersom byggnaden är från 40-talet och ett nytt badhus planeras stå klart 2027.

– Där vill man såklart titta på möjligheterna för att få alla att känna sig hemma i ett badhus, säger Maria Gudmundsson på kommunens fastighetsförvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.