Helsingborgs kvinnojour: ”Ökat tryck på samtalsmottagningen och skyddande boende”

Publicerad

Nästa år ska Helsingborgs kommun samla kompetens om såväl våld i hemmet, hedersförtryck och prostitution på ett och stamma ställe. Det välkomnas av kvinnojouren i Helsingborg.

Förra året hade Helsingborgs kvinnojour över 1400 kontakter på deras samtalsmottagning och 650 av dem var nya kvinnor och tjejer som sökte sig dit.

– Det är ett ständigt högt tryck och detta året har vi sett ett ökat tryck på vårt skyddande boende. Det har varit mycket mer placeringar och placeringsförfrågningar, säger Jenny Ek, verksamhetschef på Helsingborgs Kvinnojour.

Öppnar upp i september

Och i september 2023 ska ett nytt familjefridscentrum öppna upp i staden. Då kommer kompetens om våld i nära relationer, hedersfrågor och prostitution från exempelvis socialtjänst, polis och åklagare finnas under ett och samma tak.

– Mycket av det här våldet går ihop och kan man samla den kompetensen på ett och samma ställe där kvinnan kan få berätta sin historia färre gånger och inte bli runtskickad är det jättebra.

Kan bli för mycket och ge upp

För risken är, enligt Kvinnojouren, att kvinnan inte orkar gå vidare i processen om hon blir runtskickad till olika myndigheter och andra kommunala verksamheter. Vilket är vanligare än man tror.

– Det är en otroligt tung grej att gå igenom. Man kanske upplever sig inte betrodd och väljer då att inte gå till polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.