Foto: TT Bild

Helsingborgs stad frias från misstankar om diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborg stad frias från misstankarna om diskriminering. Arbetsgivaren stämdes efter att en man fick sluta som vikarie efter att ha hälsat genom att lägga handen på hjärtat, istället för att ta i hand.

Lunds tingsrätt konstaterar att Helsingborgs stad och antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering är oense om vad som varit anledningen till att mannen fick sluta sin anställning.

Händelsen utspelade sig i juli förra året på ett boende för ungdomar i Helsingborg. Den anställde mannen förklarade att det stred mot hans religiösa övertygelse att ta i hand med kvinnor och valde istället att föra handen till hjärtat och buga.

Efter att mannen uppgett detta fick han inte fler inhopp som vikarie på sin arbetsplats. Mannen kontaktade Malmö mot diskriminering som i sin tur har stämt Helsingborg stad.

Frias för diskriminering

Enligt den berörda mannen har chefen sagt att personalen klagat på att han inte tagit i hand med kvinnor. Vid samma samtal ska hon ha sagt att han behövde anpassa sig till Sverige.

Detta är dock inget kvinnan säger sig känna igen. Hon menar att det fanns andra skäl till uppsägningen, som att mannen inte skött sina arbetsuppgifter.

Att chefen har påtalat handskakningen som ett problem styrks dock av telefonsamtal och mail som rätten tagit del av.

Inte tillräckligt med bevis

Rätten anser inte att det finns tillräckliga bevis för att diskriminering har skett. Malmö mot diskriminering har enligt rätten inte kunnat visa att mannen har behandlats på ett sämre sätt än vad någon annan arbetstagare som utfört samma arbetsinsats skulle ha behandlats i en liknande situation.

Att mannen haft en behovsanställning, innebär också att arbetsgivaren inte behöver ange några specifika skäl för att inte ge några fler pass till honom.

Malmö mot diskriminerings talan ska därmed avslås.

Båda parter besvikna

Båda parterna var besvikna med att domen inte berörde de sakfrågor som de på var sitt håll tycker är viktiga.

– Klart att jag är glad över vi friades från anklagelsen om diskriminering, men en fråga besvarades inte: kan vi som arbetsgivare skydda viktiga värden som jämställdhet? säger det kommunala HR-utskottets ordförande Maria Winberg Nordström (L).

Johan Ekblad från Malmö mot diskriminering säger så här:

– Det är olyckligt att inte frågan om handskakning i förhållande till religion inte blev prövad. Det är en omdiskuterad fråga där det saknas rättspraxis.

Helsingborgs kommun fortsätter på sin inslagna linje.

-Vi fortsätter att ta oss rätten att skydda viktiga värden som jämställdhet. Ingen anställd ska behöva utsättas för att en arbetskamrat hälsar olika beroende på kön. Jämställdhet går före religion, säger Maria Winberg Nordström.

Så det kan komma fler liknande fall i Helsingborg?

-Det kan man inte utesluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.