Inge Gustavsson, bostadschef på Helsingborgshem och kvartersansvarig Hasan Berisha står i dörröppningen in till ett soprum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inge Gustavsson, bostadschef på Helsingborgshem, och kvartersansvarig Hasan Berisha ser att hyresgäster på Närlunda återvinner och sorterar för dåligt, något som gäller hyresgäster generellt i Helsingborg. Hör dem berätta mer i klippet. Foto: SVT

Hyresgäster i Helsingborg slarvar med återvinningen – kostar stora summor

Publicerad

Felsorterade sopor kostar det kommunala bolagsbolaget Helsingborgshem mycket pengar och under flera år har kostnaden för avfallshantering ökat med ungefär två miljoner per år. Nu vill de att alla hyresgäster ska bli bättre på att sortera för att få ner kostnaderna.

På Helsingborgshems soprum på Närlunda brukar sopkärlen ofta vara fyllda till bredden. Hasan Berisha som är kvartersansvarig och Inge Gustavsson, bostadschef på Helsingborgshem, ser att hyresgästerna varken sorterar rätt eller tillräckligt.

– Det är slarvigt och man gör det lite lätt för sig, säger Inge Gustavsson.

Dyrt att kasta skräp i restavfall

Istället för att sortera sitt avfall på rätt sätt ser Hasan Berisha och Inge Gustavsson att många slänger alla sopor som restavfall, vilket är dåligt för miljön då det förbränns istället för att återvinnas.

– Det är dyrare för oss också eftersom restavfallet inte går att återvinna, så nu försöker vi utbilda vår personal om avfallsortering men även föra dialog med hyresgäster om sortering, säger Inge Gustavsson.

En del av åtgärderna för att få ned kostnaderna är fräscha upp soprummen, tömma sopkärl när det behövs istället för under ett rullande schema och testa digitala sensorer som mäter mängden avfall på varje kärl för att se ifall de är i rätt storlek.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.