Foto: SVT

Helsingborgspolisen Katja räddade hennes liv – nu möts de igen

Uppdaterad
Publicerad

Linda Lindeblad tog sin sista överdos för drygt 16 år sedan efter att under flera år varit en tung heroinmissbrukare. Räddningen blev Helsingborgspolisen Katja Svensson.

– Jag vill visa henne att hon räddade mitt liv, säger Linda Lindeblad när de träffas igen efter 16 år.

Psykisk ohälsa var anledningen till att Linda Lindeblad som trettonåring började röka cigaretter och dricka alkohol. Snart började hon använda droger och var fast i ett sprutmissbruk.

– Jag tappade kontakten med min familj, bodde i källare och tvingades stjäla för att få mat.

Ofta kom hon i kontakt med Katja som då var närpolis i Åstorp.

– När Katja kom var det bara att lägga korten på bordet. Hon kunde vara så arg, ögonen alldeles svarta. Men hon brydde sig. Även om hon grep, grep hon med respekt och istället för att bara skriva en rapport och gå vidare, tog hon sig tid att prata.

Katja hade ögonen på Linda och försökte motivera henne att komma ur missbruket.

– Jag såg hur hon utnyttjades av de äldre missbrukarna, tvingades bära droger och stjäla. Eftersom jag är kvinna, kunde jag relatera till henne på något sätt, säger Katja.

Ville säga tack

Efter Linda Lindeblads överdos för 16 år sedan blev hon snart drogfri. Hon har i flera år arbetat med kvinnor som missbrukar och hon har uppfyllt sina drömmar: Bil, hus och familj.

Men – trots det var det en pusselbit som fattades.

– Jag ville säga tack till Katja.

I vintras skrev hon därför ett brev till Helsingborgspolisen i hopp om att de kunde hjälpa henne att hitta Katja. Efter några månader, hade de fått kontakt och har nu setts för första gången – på 16 år.

– I alla år har jag undrat vad som hände Linda, det är skönt att veta att allt blev bra, säger Katja.

Foto: Markus Hjortsman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.