En man i ett förråd i sitt hem i Landskrona, där han har ett stort svart batteri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pengarna vi tjänar är inte den största fördelen, utan det är att inte behöva oroa sig”, säger Martin Bengtsson i Häljarp, Landskrona, som installerat ett hembatteri. Se mer i klippet. Foto: Julia Wiberg/SVT

Hembatterier allt populärare i Skåne: ”Slipper jaga barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Bengtssons hus i Häljarp är täckt av solceller på taket. Att behöva styra sin vardag efter när elen var som billigast var slitsamt och ledde till konflikter. Då installerade de solceller på taket, och ett hembatteri några månader senare.

Totalt installerades solcellsbatterier, även kallat hembatterier, för 126 miljoner kronor i Skåne förra året. 2021 var siffran 14 miljoner kronor.

Konflikterna hemma har nu minskat, berättar Martin Bengtsson i Häljarp, Landskrona, som installerade batteriet i våras.

– Det var skönt att installera batteriet och slippa de här diskussionerna hemma. Den största fördelen är att vi nu kan leva som vanligt, säger Martin Bengtsson i Häljarp, Landskrona.

Slipper oroa sig för elpriset

Med hembatteriet, som lagrar el från solcellerna, behöver familjen inte förhålla sig till när elen är billigare på dygnet. Nu har de ett eget ”el-ekosystem” där hemma.

– Pengarna vi tjänar är inte den största fördelen, utan det är att inte behöva oroa sig, säger Martin Bengtsson.

Det är inte bara i Skåne som fler installerar hembatteri – totalt i hela Sverige köptes hembatterier för 927 miljoner kronor 2022, att jämföra med 135 miljoner året innan.

Skattereduktion på grön teknik

Hembatteriet kostade några hundra tusen, och med skattereduktionen på grön teknik blev kostnaden ungefär hälften. Utan skatteavdraget hade Martin Bengtsson och hans fru tänkt annorlunda kring köpet.

– Då hade vi tänkt till en extra gång. Priset på batteri har sprungit iväg något enormt, säger Martin Bengtsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.