Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Vaja har läst på SFI i Båstad i två månader. I sommarskolan blandas hon med elever från flera andra klasser, med olika lång erfarenhet av det svenska språket. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Hemkunskap med språkfokus – ett lyckat recept för SFI i Båstad

Uppdaterad
Publicerad

När hemkunskapssalarna på Strandängsskolan står tomma passar SFI i Båstad på att testa ett nytt upplägg. Bakning och matlagning har blivit en central del av språkinlärningen under årets sommarskola, där kost och hälsa är huvudtemat.

Även träning, promenader och utflykter finns med bland aktiviteterna under sommarskolan, som pågår i fyra veckor.

–  Vi försöker variera så mycket som möjligt, för att det ska bli roligt för alla. Tanken är att alla ska kunna vara delaktiga och lära sig, säger läraren Ingrid Ekstrand Rasmussen.

Bidrar till gemenskap

På lektionen som SVT Nyheter Helsingborg besöker står brödbakning på schemat. Medan formarna står i ugnen får eleverna arbeta med uppgifter, och under fikastunden tilldelas de ämnen att diskutera.

Eleven Ida Vaja, som kom till Sverige från Albanien för fyra månader sedan, menar att upplägget bidrar till mer sammanhållning i gruppen.

– Jag trivs mycket bra, vi är väldigt glada tillsammans, säger hon.

Olika klasser blandas med varandra

I vanliga fall finns fyra SFI-grupper, indelade efter olika nivåer. Under sommaren, när antalet elever är färre, slås de tillsammans till en klass. Att blanda personer med olika nationaliteter och erfarenheter har haft flera positiva effekter, enligt Ingrid Ekstrand Rasmussen.

– Vissa elever har varit här i flera år och andra i några månader. Vi ser en jättestor vinning i att eleverna lär av varandra, och att de som varit här längre hjälper dem som kan mindre.

Se hur det ser ut på sommarskolan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.