En tisdagkväll i december har ett tiotal ungdomar samlats på Fryshuset i Helsingborg för att delta i en kurs om krisberedskap. 17-årige Abbe Al-Ameri är en av ledarna.
– Vi får många bra frågor och intressanta diskussioner. Många tror att kriser handlar om jordbävningar. Men det handlar lika mycket om att vara beredd när någon skär sig eller elen går, säger han.
Finansieras med privata medel
Verksamheten på Fryshuset finansieras med fondmedel och med hjälp av sponsorer från det lokala näringslivet.
Totalt handlar det om åtta miljoner kronor för tre verksamhetsår. Av dessa har socialförvaltningen bidragit med 100 000 kronor i utvecklingsmedel.
Därefter har staden sagt nej till alla bidragsansökningar. Senast i raden är kulturnämnden, som avslagit Fryshusets ansökan om verksamhetsstöd på cirka en miljon kronor. Även socialförvaltningen har sagt nej till verksamhetsstöd.
– Det är hård konkurrens om stödet. Det är något som endast de väldigt etablerade verksamheterna är kvalificerade för, säger Mats Hallberg, bitr chef på kulturförvaltningen.
”Det är fritidsverksamhet”
Men Fryshuset har heller inte beviljats projektstöd för de enskilda kulturverksamheter som bedrivs.
Kulturnämndens ordförande Cecilia Engström (KD) säger att Fryshuset ägnar sig åt fritidsverksamhet och istället borde vända sig till idrott- och fritidsnämnden.
– Jag håller inte med om det, säger Alexander Ström, som är verksamhetschef för Fryshuset i både Helsingborg och Östra Göinge.
– Den verksamhet vi bedriver kompletterar andra kulturinstanser i staden.
I Östra Göinge har Fryshuset ingått ett så kallat IOP, ett nära partnerskap med kommunen. Avtalet ingås med organisationer som tar sig an någon form av samhällsutmaning.
– Vår verksamhet styrs av unga och vilka behov de har, inte vilka stuprör som finns i de kommunala verksamheterna.