Anki Celander åker in på Öresundståg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anki Celander är en av flera personer med funktionsnedsättning som hjälper Skånetrafiken att få bättre tåg. SVT hängde med på en testresa till Ängelholm. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Hon åker tåg med rullstol – ska hitta fel åt Skånetrafiken

Uppdaterad
Publicerad

En ny generation Öresundståg är på gång. Nu tar Skånetrafiken hjälp av personer med funktionsnedsättningar för att hitta brister i dagens tåg. Rullstolsburna Anki Celander är en av dem som teståkt.

Någon gång i början av år 2030 ska nya Öresundståg rulla på de skånska järnvägarna och även Västkustbanan och till Småland.

Tanken är att de ska vara mer tillgängliga för alla människor, även de som har funktionsnedsättningar av olika slag.

Därför samarbetar Skånetrafiken nu med organisationen Funktionsrätt Skåne. En grupp personer med olika funktionsnedsättningar har teståkt dagens Öresundståg för att hitta brister som kan rättas till när de nya tågen snart ska beställas.

Blivit lämnad på perrongen

En av teståkarna är Anki Celander. Hon har blandade erfarenheter av att åka tåg.

– Det är svårt när många ska gå av och på samtidigt, och tåget har bråttom iväg. Jag måste ju fånga tågvärdens uppmärksamhet så att rampen läggs ut vid dörren. Annars kommer jag inte ombord, säger hon.

Och det har hänt att tågen har åkt iväg och lämnat henne på perrongen.

Vad säger du om Skånetrafikens nya ambitioner?

– Väldigt bra att man vill förändra och tar hjälp av oss. Det finns ett och annat som kan bli bättre, säger Anki Celander och försöker baxa in sin rullstol och hund i ett trångt utrymme på ett Öresundståg som ska köra till Ängelholm.

”Viktigt att ta del av olika gruppers åsikter”

Thomas Larsson, verksamhetschef på Funktionsrätt Skåne, välkomnar också initiativet.

– Våra medlemmar åker allt mer kollektivt och ska kunna göra det på egen hand så långt det går. Oavsett om det handlar om nedsatt syn, hörsel eller rörelseförmåga.

Lyssnar Skånetrafiken på er?

– Ja, de tycker att de har lärt sig mycket av oss, säger Thomas Larsson.

Hans Engleson är chef för affärsområde Tåg på Skånetrafiken.

– Vi tycker att det är viktigt att ta del av olika gruppers åsikter, så att de nya tågen blir så bra som möjligt för alla, säger han.

Vad kommer ni att ta vidare av alla synpunkter ni fått in?

– Det kan jag tyvärr inte säga nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.