Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med en dag på jobbet med Monica Larsson, den enda yrkesaktiva kvinnliga biodlingsmästaren i Sverige. Foto: Winnie Gravlund

Monica Larsson i Bjäre är landets enda kvinnliga bimästare

Publicerad

I de många bikuporna surrar miljontals bin. De producerar omkring 20 ton honung på ett år. Nu har deras ägare, Monica Larsson, fått titeln bimästare. Och hon är landets enda aktiva kvinnliga biodlare med den titeln.

På en gård i Bjäre surrar alla bina runt i sina hem i 450 kupor. Monica Larsson har drivit biodling och honungsproduktion i 15 år och hanterar vant kuporna.

Nu kan hon kalla sig bimästare, landets enda aktiva kvinna med den titeln. I våras fick hon ett mästarbrev från Sveriges Hantverksråd.

– Det var en fantastisk upplevelse, jag får fortfarande rysningar när jag tänker på det, säger Monica Larsson.

Monica Larsson har drivit biodling och honungsproduktion i 15 år. Med åren har hon utvecklat en allergi mot sticket – ändå har hon inga planer på att sluta. Foto: Winnie Gravlund/SVT

Livsfarligt yrke

Hon älskar sina bin. Men samtidigt är de livsfarliga för henne – Monica Larsson har utvecklat en allergi mot deras stick.

– Det är ju lite med livet som insats jag jobbar med det här, säger hon och lägger till att hon vet hur hon ska hantera allergin om hon blir stucken.

Så när vi ska ut och filma bikuporna så klär sig Monica Larsson ordentligt i skyddande heltäckande dräkt med slöjhuva.

Miljön är viktig

Men biodlingen handlar inte bara om honung och andra produkter. Miljö och klimat är också viktiga delar av hennes arbete och engagemang.

– Vi odlar massor av blommor som både våra bin och de vilda bina och andra pollinerare kan dra nytt av. Och vi hyr ut bikupor till kommuner och företag och hjälper dem göra honung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.