”Vi lever i stress varje dag. Det är ljud hela tiden, barnen kan inte sova”. Kvinnan flydde för sitt liv men fastnade i ett skyddsboende, långt från sitt nuvarande hem. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Hon har bott över ett år på skyddsboende med sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Många som bor på kvinnojourens skyddsboende i Helsingborg kommer inte vidare till ett eget boende. Därmed blockeras platserna för nya kvinnor på flykt undan övergrepp. Vi har träffat en av dem som tvingats stanna med sina barn i över ett år.

Hör kvinnans egen berättelse i videon om hur det är att bo så länge på skyddat boende.

Kvinnojouren i Helsingborg har bara kunnat hjälpa 16 våldsutsatta kvinnor i sitt skyddsboende 2018. Det är hälften så många mot året innan då 33 kvinnor bodde där.

Anledningen är att kvinnorna blockar platserna för varandra eftersom de som bor där inte kommer vidare till egna lägenheter.

– Det är något som hänt bara de senaste åren. Vi jobbar intensivt på kontoret med att hjälpa dem vidare men så många gånger utan framgång, berättar Else-Marie Larsen som är verksamhetschef på Kvinnojouren i Helsingborg.

Ständig stress

Kvinnorna som tvingats fly sina hem och sin partner kommer ofta tillsammans med sina barn.

SVT Helsingborg har träffat en av kvinnorna som bott på skyddsboendet, med två barn, i över ett år. Och hon är inte ensam om sin situation:

– Det är fler kvinnor med barn som bott hos oss så länge, säger Else-Marie Larsen.

En anledning till att det är så svårt att få boende är att kvinnorna inte har några kontakter i den kommun de placerats i efter flykten. En del talar inte svenska och har heller inte något jobb på den nya orten.

De omfattas heller inte av det bostadssociala programmet eftersom de ännu inte är skrivna i kommunen – eftersom de inte har något boende.

– Det är ett strukturellt problemfel när inte kommuner kan förstå att de måste samarbeta i de här frågorna, säger Else-Marie Larsen.

Eleonora Johansson (M), socialnämndens ordförande. Foto: Helsingborgs stad

Eleonora Johansson (M) är socialnämndens ordförande i Helsingborg.

– Det är givetvis beklagligt. Det är inte en bra situation. Sen ska man komma ihåg att kvinnan i det här fallet inte är placerad i boendet av socialförvaltningen i Helsingborg. Vi tar ansvar för de placeringar som vi gjort.

Nu kan en lösning vara på gång för mer samarbete.

– Vi har gett ett uppdrag till socialförvaltningen att se över stödet för personer som drabbats av våld i nära relationer. Jag har förstått att man därifrån brutit ned det uppdraget till att se om man kan samverka mer med andra kommuner, säger Eleonora Johansson (M).

30 personer flyr

Varje år flyr ungefär 30 personer från Helsingborg på grund av våld i nära relationer.  De hamnar i skyddsboende i andra kommuner.

2018 var det 28 stycken. Av dem levde 10 personer längre än fyra månader i akutboende, vilket är det uppsatta målet för Helsingborgs socialförvaltning.

– Bostadssituationen för särskilt utsatta grupper är inte gynnsam, den är svår säger Susanne Johansson som är sektionschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

Med hänsyn till kvinnans säkerhet har SVT valt att helt anonymisera henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.