Foto: Oskar Elfving Söderström

Tuff vardag för bussförarna i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Bussförare i Helsingborg utsätts för hot och våld av passagerare. Nu föreslår Nobina, som sköter kollektivtrafiken, att det sätts in trygghetsvärdar.

Samtliga bussar i stadstrafiken i Helsingborg är utrustade med kameror och larmknapp.

Men det hindrar inte passagerare från att utsätta förarna för hot och våld. Förra året inträffade 89 incidenter, i år väntas siffran hamna kring hundra.

Bussförarnas vardag på jobbet har hårdnat.

Lulzim Hamiti berättar om både sina och kollegers erfarenheter – han ingår i den grupp som ger kamratstöd till utsatta arbetskamrater som är chockade och ledsna.

– Det är allt från ägg- och stenkastning mot bussarna till fula ord, spottloskor och direkt våld. Många vägrar betala och blir arga när vi säger att de måste, säger han.

Slagen i ansiktet, ingen flyktväg

Nyligen tryckte ett gäng ungdomar ideligen på stoppknappen i en buss som kördes av en kollega. När föraren sa ifrån fick han ett slag rakt i ansiktet.

– Man känner sig liten i de här situationerna, vi är så utsatta och det finns ingenstans att ta vägen. Vi sitter i våra förarbås. Det finns bara en väg ut, som kan vara blockerad av de arga resenärerna, berättar Lulzim Hamiti.

Nobinas trafikchef Richard Stevenson är bekymrad över utvecklingen och har tagit upp hoten och våldet i en arbetsgrupp som består av Nobina, Skånetrafiken och Helsingborgs stad.

– Det är ett samhällsproblem som flyttat in på bussarna också. Vi måste lösa det här tillsammans.

Bättre belysning inte nog för Nobina

Några åtgärder har gjorts för att göra busshållplatserna tryggare. Buskar klipptes ner, det blev bättre belysning.

– Men jag har också föreslagit att vi sätter in trygghetsvärdar som kan åka med olika bussar när det behövs, säger Richard Stevenson.

Än är det inte klart om förslaget blir verklighet.

Lulzim Hamiti har haft stunder där han övervägt att byta yrke.

– När det händer stora saker med våld mot förarna har jag faktiskt funderat på det. Men jag trivs så bra med mitt jobb annars.

Läs mer: Facket kräver säkrare arbetsplatser på bussarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.