Under den här flaggan gömmer sig flera personer – som sedan kommer ut maskerade. Bilden är tagen med en övervakningskamera mot läkaren under matchen den 20 november.

Huliganer gömmer sig under flagga när de maskerar sig

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 100 övervakningskameror fångar vad som händer inne på Olympia varje match – och dom kan zooma in på nära håll, vilket varit avgörande för att kunna identifiera de som nu står åtalade för planstormningen och angreppet mot Jordan Larsson.

Det är en avgörande match den 20 november 2016. Ovanför västra läktaren på Olympia finns ett kontrollrum där personal bevakar övervakningsbilder från ett hundratal kameror inne på arenan.

Några av dessa filmer har nu blivit avgörande som bevisning i den pågående rättegången mot de tolv män som åtalas för bengalbränning, planstormning och angreppet mot Jordan Larsson.

Huliganattacken på Olympia

Här kan du se hela inslaget: Huliganer tar sig in på planen

I ett av klippen kan man se hur personal zoomar in med en rörlig kamera mot läktaren mitt bland vanliga supportrar. Men där finns uppenbart personer som inte vill bli igenkända. Kameran fångar när några av åskådarna först döljer sig under en Skåneflagga – och kommer ut maskerade.

– Övervakningskameror är väldigt viktigt för vårt arbete. Framför allt när det gäller identifiering. Samtidigt i det preventiva arbetet så kan vi följa händelser, men framför allt när något händer är det väldigt svårt att uppmärksamma det med ögat och då har vi väldigt stor hjälp av kamerorna, säger Frederik Ericsson som är säkerhetsansvarig på HIF.

Katt- och råttalek

Och det blir som en sorts katt- och råttalek och HIF försöker hela tiden ligga ett steg före i sitt säkerhetsarbete.

Och på HIF har man tagit lärdom av det som hände den 20 november.

– Vi har med oss det som en erfarenhet och vi har ögonen öppna för liknande händelser, säger Frederik Ericsson, arrangemansansvarig på HIF.

Klubbdirektören Mats-Ola Schulze lyfter fram att klubben intensifierat samarbetet med både staden och polisen och prioriterar säkerheten över allt annat.

– Det här är högst på agendan. Det ska vara mycket känslor på Olympia men vi ska vara väldigt duktiga att påminna våra vänner vid sidan om att inte gå över någon gräns. säger Mats-Ola Schulze, klubbdirektör HIF

Identifiering ifrågasatt trots bilder

Men även om kamerorna kan visa detaljer så har tillförlitligheten i identifieringen av de misstänkta för planstormningen nu ifrågasatts: är det verkligen de män som åklagare och polis har pekat ut som de skyliga?

Det handlar om ett par vita skor som under rättegångens första dag blev till en diskussion. Skorna, menar polis och åklagare, bevisar att en 18-årig Helsingborgare är inne på plan med maskering.

– Skorna är av olika märke, vilket man tydligt kan se på bilderna, sa advokaten i rättegången och menade därför att identifieringen är undermålig.

Det är de här skorna som har blivit till en diskussion: är det samma skor eller är det som advokaten hävdar: Nikeskor på den första och Adidasskor på den andra? Foto: Ur polisens förundersökning

Vad domstolen anser vet vi inte förrän domen faller.  Men oavsett vilket har 29 personer blivit avstängda från arenan i Helsingborg bara i år – och merparten av dem är personer som på något sätt är misstänkta för att ha varit inblandade i planstormningen.

– Jag tror att det är en viktig signal att skicka för Fotbollssverige och för HIF. Den händelsen är något vi som klubb tar stort stort avstånd ifrån, säger Mats-Ola Schulze.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet