En fastighetsägare på Ven har blockerat tillträde till ett naturreservat på ön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En fastighetsägare på Ven har blockerat tillträde till ett naturreservat på ön. Nu hotar länsstyrelsen med vite. Foto: Länsstyrelsen/SVT

Husägare på Ven saboterar vandringsleder – blockerar naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

En hög med stora stenar, en djup grop och en bit stig som helt schaktats bort.

En fastighetsägare på Ven försöker blockera allmänhetens tillträde till ett naturreservat på ön. Nu ska allt återställas, annars väntar vite.

Förra året fick två fastigheter på Ven en ny ägare. Han var inte nöjd med att öns populära vandringsleder gick alldeles i närheten av husen. Så han började gräva. Men inte på sin egen mark, utan på grannarnas. Dessutom i ett naturreservat och Natura 2000-område.

Förutom att spärra av lederna satte han upp övervakningskameror och skyltar om att allmänheten inte hade tillträde. Han började också bygga en trappa inne i naturreservatet, något som Helsingborgs Dagblad rapporterat om.

– Det är en viktig symbolfråga, man ska inte kunna köpa en fastighet och blockera allmänhetens tillträde till naturen, säger Magnus Fredlund, på Friluftsfrämjandet.

Polisanmäld

Fastighetsägaren är polisanmäld för sina ingrepp och länsstyrelsen kräver att han återställer allt. Annars väntar vite på mer än 200 000 kronor.

– Det är allvarligt för det är ett område med skyddad natur som allmänheten ska ha tillgång till, säger Helena Holmgren, enhetschef på länsstyrelsen.

Fastighetsägaren vill inte svara på SVT:s frågor om ingreppen eller om vitesföreläggandet.

– Försvinn!, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.