– Det känns otroligt skönt att slippa gå i baracker och pendla ner till matsalen framför allt. Det är nog det skönaste, säger Hugo Blonér från klass 9B.
Invigningen på Nyhemsskolan i Ängelholm inleddes med tal på skolgården från både rektor, politiker och arkitekterna som ritat byggnaden. Även skolorkestern Marching Band var på plats och spelade.
– Den här skolan kommer att göra skillnad och jag vill gratulera er alla till denna glädjens dag, sa BrittMarie Hansson (S) ordförande i Välfärdsnämnden.
Gått i baracker
Nyhemsskolan är en högstadieskola för ungefär 400 elever, 70 lärare och tre rektorer. I fem års tid har eleverna blivit undervisade i baracker en bit bort från skolan.
– Vi har gjort allt för att det faktum att undervisningen skett i baracker inte skulle påverka eleverna negativt. Klart vi var oroliga i början men jag tycker att vi lyckats upprätthålla en bra verksamhet hela tiden, berättar Tommy Svensson, grundskolerektor på Nyhemsskolan.
Planeringen började 2008
Det var redan 2008 som en projektplanering gjordes och då var tanken att den gamla Nyhemsskolan skulle byggas om.
När ombyggnaden väl började 2011 märkte man att det fanns för många brister. Bland annat läckte taket och isoleringen var inte tillräcklig. Politikerna tvingades tänka om och fattade beslut om att helt riva den gamla skolan.
Bygget av den nya skolan kunde till slut starta våren 2015 och har tagit två år. Den totala kostnaden för skolan är inte fastställd men budgeten låg ursprungligen på 299 miljoner kronor.
Nyhemsskolan startade 1978
Första gången Nyhemsskolans portar slogs upp var 1978. Idag, nästan fyrtio år senare ligger den gamla skolan i småbitar under den nya.
– Det är lite kul. Man bestämde att den gamla skolan skulle krossas och täcktes ut som ett tjockt lager och packas ihop och sen byggde man den nya skolan på den gamla, så vi går nu på den gamla skolan, berättar Tommy Svensson.
Först imorgon börjar undervisningen på Nyhemsskolan. Idag hölls det en rundtur med olika stationer där eleverna bland annat fick praktisk information om sin nya skola och själva hade möjlighet att ställa frågor.
– Ytan är ungefär lika stor men vi har försökt använda korridoren mer effektivt. Annars är klassrummen ganska traditionella men med större flexibilitet och mer utvecklad teknik, säger Tommy Svensson.