Polismannen döms till villkorlig dom och dagsböter.
Lunds tingsrätt menar att polismannen inte varit tillräckligt uppmärksam när han körde polisbilen. Tingsrätten skriver i sin dom:
”Vid en samlad bedömning finner tingsrätten det vara utrett bortom rimligt tvivel att orsaken till trafikolyckan varit [polismannens namn]:s bristande uppmärksamhet eller det förhållandet att han underlåtit att anpassa polisbilens hastighet till trafiksituationen. Det är alltså styrkt att det är hans eget agerande som lett fram till att han kört på fotgängarna och vållat deras skador.”
Nekar till brott
Polismannens advokat Johan Eriksson berättar att hans klient är bortrest och att de inte bestämt sig för om de kommer att överklaga dagens fällande dom, eller inte.
– Det är ett beslut vi ska ta i lugn och ro. Det finns många saker som man ska väga in, innan man tar ett sådant beslut. Det är väldigt tragiskt alltihop, säger Johan Eriksson.
Polismannen har under hela processen nekat till brott. Försvaret har hävdat att anledningen till att det inte finns några skador på polisbilens front är att fotgängarna gick rakt in i bilens sida. Försvaret menar att 53-åringen och hans sambo, som han var i sällskap med och som fick allvarliga skador, var påtagligt berusade när de gick över gatan.
Men domstolen konstaterar att det inte framkommit något som tyder på att den 53-årige mannen och hans sambo skulle ha uppträtt vårdslöst eller dumdristigt vid övergångsstället och på så sätt varit med och orsakat olyckan.
Tidigare ostraffad
Att polismannen döms till villkorlig dom och böter, och slipper fängelsestraff, motiverar rätten med att han tidigare är ostraffad och att den fällande domen kommer att vara negativ för att hans fortsatta karriär som polis, även om han inte kommer att förlora sitt arbete.
Brottet han döms för – vållande till annans död – kan bestraffas med upp till två års fängelse. Vållande till kroppsskada kan ge högst sex månaders fängelse.
Den 32-årige polismannen kommer inte att bli av med sitt jobb. Det meddelade Polisens personalansvarsnämnd i ett yttrande till tingsrätten i Lund i december.
Polisens personalansvarsnämnd skriver i sitt yttrande att han får behålla sin tjänst oavsett dom. Nämnden skrev att man ”noterar att [polismannens namn] är åtalad för oaktsamhetsbrott”.
Det var en tidig onsdagskväll i januari 2016 som två polismän åkte på ett larm om ett dödsfall. Vid ett övergångsställe på Hälsingborgsvägen körde polisbilen på två personer, en man och en kvinna. Den 53-årige mannen avled omedelbart av sina skador, medan kvinnan överlevde.
Det är den polisman som körde bilen som varit åtalad och som idag får sin dom.
Inga blåljus eller sirener
Åklagare Jan Pernvi vid Särskilda åklagarkammaren, som hanterar polismål, hävdade under rättegången att polismannen körde bilen för fort och att han borde varit mer uppmärksam. Polisbilen hade vid tillfället varken blåljus eller sirener påslagna. Larmet var inte akut. Övergångsstället var upplyst. Hastighetsbegränsningen var 50 kilometer i timmen, men ingen av poliserna i bilen minns hur snabbt de körde.
Vid rättegången i december började polismannen sin berättelse med att han arbetat som polis i Landskrona i åtta år.
– Först vill jag bara säga hur ofantligt ledsen jag är över att sitta här i dag, inledde han.
Inga skador på bilens front
Förhöret med polismannen fortsatte med att kretsa kring hur fort han körde, och hur uppmärksam han var. Men han kunde inte svara på hur fort han körde. Han hade inte koll på hastighetsmätaren.
– Jag körde i alla fall inte väldigt fort, säger polismannen.
Inte heller hans kollega som satt bredvid vet hur fort bilen körde, men sa under rättegången att han ”tror det kan ha gått i 50-60”.
Kvinnan, som skadades allvarligt vid olyckan, vittnade vid rättegången och blev förhörd om sina alkoholvanor. Hon hade då inga minnen av den aktuella kvällen.