– Jag tror det betyder flyglarm och att den andra signalen är viktigt meddelande, säger Gabriel Norman boende i Helsingborg.
Fyra måndagar om året klockan 15.00 testas varningssystemet Viktigt medelande till allmänheten som i folkmun kallas Hesa Fredrik. Med tanke på kriget i Ukraina och det försämrade säkerhetsläget i Europa vill MSB denna gång förtydliga att det är just ett prov och att det inte är ett skarpt läge.
– Det kommer in massvis med frågor om Hesa Fredrik och skyddsrum just nu. Så för att dämpa oron hos allmänheten går vi ut och trycker hårt på att det är ett test som genomförs, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt varningssystem på MSB.
”Behöver informera mer”
Totalt finns det fyra larmsignaler: viktigt medelande till allmänheten, beredskapslarm, flyglarm och faran över. Alla larm har olika längd och sammansättningar och används vid allvarliga händelser, så som gasutsläpp, störning i viktiga samhällsfunktioner och hotfullt luftangrepp.
– De behöver informera mer om de olika larmen och vad de betyder. Jag tror det är många som hör det men som inte reagerar, säger Susanne Ljugdahl.
Vad hade du gjort om du hört larmet?
– Jag vet faktiskt inte vad jag hade gjort om jag ska vara ärlig, säger Susanne Ljungdahl.
Hör vad helsingborgarna tänker om Hesa Fredrik i inslaget ovan.
Vad betyder Hesa Fredrik?
VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som snabbt ska uppmärksamma allmänheten om det händer något allvarligt som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.
Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser, till exempel vid en gas- eller kemikalieolycka. Systemet kan även sända signaler för flyg- eller beredskapslarm, för att varna allmänheten för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.
Hesa Fredrik testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Källa: MSB
Vad är skillnaden på flyglarm, beredskapslarm och VMA – Viktigt meddelande till allmänheten?
Flyglarm
Signal med korta stötar under 1 minut.
Om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp används signalen för flyglarm för att varna allmänheten. Vid flyglarm ska du genast söka skydd i närmaste skyddsrum eller källare.
Beredskapslarm
Signal 30 sekunder – uppehåll 15 sekunder, upprepas under 5 minuter.
Beredskapslarm används om regeringen vill meddela att det råder omedelbar krigsfara, eller att landet är i krig.
Om du hör beredskapslarmet ska du omedelbart gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information. Var förberedd på att kunna lämna bostaden med kort varsel. Ta med det allra viktigaste, varma kläder, något att dricka samt id-handlingar. Om du är krigsplacerad ska du genast ta dig till den plats du har fått besked om.
Viktigt meddelande till allmänheten, VMA
Signal 7 sekunder – uppehåll 14 sekunder, upprepas 6 gånger.
VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, används för att varna allmänheten vid händelser som gasutsläpp, bränder med explosionsrisk och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Du nås av VMA via radio och tv, men vid allvarliga händelser kan VMA också sändas ut via utomhusvarningssystemet, även kallat ”Hesa Fredrik”. Utomhuslarmet för VMA testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Om du hör VMA-signalen någon annan tid ska du omedelbart gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4. Du kan också få mer information via Krisinformation.se eller genom att ringa 113 13.
Faran över
Ihållande signal i 30 sekunder.
Signalen betyder att faran är över. Det innebär att du inte längre behöver hålla dig inomhus med stängda fönster, dörrar och ventilation. Om du befinner dig i ett skyddsrum eller skyddande utrymme kan du lämna det.
Källor: krisinformation.se, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Dinsäkerhet.se, broschyren Om krisen eller kriget kommer (utgiven av MSB).