Igelkottsveckan är igång. Viltrehabiliteraren Carina Johansson räddar skadade igelkottar och övergivna igelkottsungar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur viltrehabiliteraren Carina Johansson matar övergivna igelkottsungar för att rädda deras liv och när hon tar emot en döende unge. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Igelkottarna är hotade – hjälp till att räkna dem

Publicerad

Igelkottarna har många hot i det moderna samhället och är rödlistade i Artdatabanken. Nu vill Världsnaturfonden att allmänheten ska hjälpa till att räkna igelkottar – innan de försvinner.

Igelkottar har vandrat på jorden i miljontals år, men i Sverige och Europa är deras existens nu hotad.

Nu vill Världsnaturfonden, WWF, att du ska ut i trädgården eller ditt bostadsområde för att räkna dem, under något de kallar ”Igelkottsveckan”.

En som vill att fler engagerar sig i igelkottarnas framtid är viltrehabiliteraren Carina Johansson. Hon ägnar stora delar av sitt liv åt att rädda skadade igelkottar och övergivna igelkottsungar.

– De vill gärna bo där människor finns, men det innebär också att de utsätts för en massa faror, säger hon.

Maten försvinner

På Artdatabankens rödlista har igelkottar status som ”nära hotad”. Igelkottarna hotas bland annat av gifter, trafik, minskat antal insekter, alltför städade trädgårdar och robotgräsklippare.

– Det är fantastiskt att igelkottarna har funnits på jorden i 30 miljoner år, men det är skrämmande att de är rödlistade nu.

Bråttom att rädda ungar

Igelkottsveckan äger rum 12-18 augusti. Syftet är att uppmärksamma det kraftigt minskade antalet igelkottar i Sverige och samla in data om igelkottarna. Var de finns, hur många de är och vad som behöver göras för att de ska bli fler.

Enligt viltrehabiliteraren bör man rädda ensamma igelkottsungar som är ute på dagen. Annars är risken stor att de dör.

– Där är igelkottsungarna ett lysande undantag från andra vilda djurungar. Vi är inpräntade sedan barnsben att vi inte ska röra vilda djurungar, men igelkottsungarna är ett undantag.

Men ställ inte ut en skål med mjölk.

– De tål inte det och blir omedelbart väldigt sjuka och överlever ofta inte.

igelkott

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan du göra för att igelkottarna ska bli fler? I klippet ger viltrehabiliteraren sina fem bästa tips på vad du kan göra för att hjälpa till. Foto: Joel Sund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.