Igelkottar har vandrat på jorden i miljontals år, men i Sverige och Europa är deras existens nu hotad.
Nu vill Världsnaturfonden, WWF, att du ska ut i trädgården eller ditt bostadsområde för att räkna dem, under något de kallar ”Igelkottsveckan”.
En som vill att fler engagerar sig i igelkottarnas framtid är viltrehabiliteraren Carina Johansson. Hon ägnar stora delar av sitt liv åt att rädda skadade igelkottar och övergivna igelkottsungar.
– De vill gärna bo där människor finns, men det innebär också att de utsätts för en massa faror, säger hon.
Maten försvinner
På Artdatabankens rödlista har igelkottar status som ”nära hotad”. Igelkottarna hotas bland annat av gifter, trafik, minskat antal insekter, alltför städade trädgårdar och robotgräsklippare.
– Det är fantastiskt att igelkottarna har funnits på jorden i 30 miljoner år, men det är skrämmande att de är rödlistade nu.
Bråttom att rädda ungar
Igelkottsveckan äger rum 12-18 augusti. Syftet är att uppmärksamma det kraftigt minskade antalet igelkottar i Sverige och samla in data om igelkottarna. Var de finns, hur många de är och vad som behöver göras för att de ska bli fler.
Enligt viltrehabiliteraren bör man rädda ensamma igelkottsungar som är ute på dagen. Annars är risken stor att de dör.
– Där är igelkottsungarna ett lysande undantag från andra vilda djurungar. Vi är inpräntade sedan barnsben att vi inte ska röra vilda djurungar, men igelkottsungarna är ett undantag.
Men ställ inte ut en skål med mjölk.
– De tål inte det och blir omedelbart väldigt sjuka och överlever ofta inte.