Foto: TT

Imam dömd för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En 39-årig imam döms för hets mot folkgrupp efter en demonstration på Gustav Adolfs torg i Helsingborg i juli 2017. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.

Demonstrationen anordnades av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg och enligt 39-åringen blev han på plats ombedd att hålla ett tal. Under talet, som gavs på arabiska, kallade han judar för ”apornas och svinens avkommor”.

Mannen har medgett vad han sa, men menar att missaktningen inte var riktad mot judar utan mot den israeliska regimen.

Tingsrätten anser att det är klarlagt att missaktningen riktades mot judar med syftning på deras religion.

– Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten, säger rättens ordförande, lagmannen Ylva Norling Jönsson, i ett pressmeddelande.

Tidigare ostraffad

Mannen är ostraffad sedan tidigare och därför döms han till villkorlig dom och 60 dagsböter om 50 kronor.

– Det hade krävts att mannen tidigare dömts för likartad eller annan allvarlig brottslighet för att det här skulle bli ett fängelsestraff. Den villkorliga domen har en prövotid på två år. Skulle han begå nya brott under den tiden kan den villkorliga domen ersättas av ett annat straff, säger Ylva Norling Jönsson.

Judiska församlingen: ”Viktig signal”

Judiska församlingen i Helsingborg, som för två år sedan polisanmälde händelsen, säger till SVT att de är tacksamma över domslutet.

– Det är tillfredsställande att det är i mål och vi anser att man tagit det här på största allvar. Det är en viktig signal och markering från samhället att man inte kan stå och säga sådana här saker, säger en representant för församlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.