• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Svt

Trots uppmaningen – allt mer dricksvatten används

Publicerad

Förbrukningen av dricksvatten i sex nordvästskånska kommuner har ökat. Nu uppmanar NSVA invånarna i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona och Svalöv att spara på vattnet.

– Läget är allvarligt, säger dricksvattenchefen på NSVA.

Förra veckan gick NSVA ut och uppmanade boende i sex kommuner i nordvästra Skåne att vara sparsamma med dricksvattnet. Trots uppmaningen har dricksvattenförbrukningen ökat.

– Det val vi gör nu, att spara eller inte spara på vattnet, kommer att hänga med oss hela sommaren. Sparar vi på vattnet nu kan vi undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud senare i sommar, säger Jonas Håkansson, chef för dricksvattenavdelningen på NSVA, i ett pressmeddelande.

Jämfört med maj 2017 har dricksvattenförbrukningen i samtliga sex nordvästskånska kommuner ökat, enligt NSVA.

Det är inte mängden vatten som är ett problem, utan kapaciteten att producera nytt vatten.

– Båstad, Åstorp och delar av Svalöv har egen produktion av dricksvatten. I dessa kommuner är det extra viktigt att dricksvattnet används smart och sparsamt, säger Jonas Håkansson.

Här är några tips från NSVA om hur man kan spara vatten i sin vardag:

  • duscha istället för att bada
  • kör enbart fulla disk- och tvättmaskiner.
  • stäng av vattnet medan du borstar tänderna.

Uppmaningen att spara vatten gäller även i övriga kommuner som är anslutna till Sydvatten: Burlöv, Eslöv, Höganäs, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Vellinge och Ängelholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.