gravljus i snön, ett inramat foto på Jakob, ingången till helsingborgs tingsrätt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob mördades i en gångtunnel i Örkelljunga. I klippet förklarar domaren vid hovrätten varför en av de dömda tonåringarna nu har friats för mord. Foto: SVT

Jakob, 16, knivmördades i Örkelljunga – hovrätten dömer bara en av tonåringarna för mord

Uppdaterad
Publicerad

16-årige Jakob höggs i januari till döds med kniv vid en gångtunnel i Örkelljunga. Två tonårspojkar dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård för mordet, men nu ändrar hovrätten domen.

Jakob var på väg hem från en fest natten till den 14 januari när två maskerade personer dök upp och attackerade honom. Jakob mördades med 18 knivhugg.

Kort efter attacken greps två misstänkta pojkar, 15 och 16 år. Båda dömdes senare i tingsrätten för mord.

16-åring död i Örkelljunga

Men nu har hovrätten ändrat domen. Rätten fastställer visserligen tingsrättens dom för mord mot 16-åringen, men ändrar rubriceringen för 15-åringen som istället döms för grov misshandel.

15-åringen lämnade platsen

15-åringen dömdes i tingsrätten för mord trots att det konstaterades att han inte utövat det dödliga våldet. Tingsrätten motiverade det med att pojkarna beväpnat sig tillsammans och att 15-åringen kunde anses så delaktig i förberedelserna och under själva attacken att han haft uppsåt att döda Jakob. Hovrätten gör en annan bedömning.

Enligt hovrätten kan utredningen inte visa att det planerats för något annat än att skrämma och skada offret och att den äldre har varit drivande. Den första delen av attacken skedde vid en viadukt, men när Jakob, skadad, försökte fly därifrån via en trappa spärrades flyktvägen av. Hovrätten menar att 16-åringen fortsatte att hugga Jakob, men att 15-åringen lämnade platsen.

Har förnekat mord

16-åringen har hela tiden förnekat sig skyldig till mord, att hans avsikt enbart var att skrämma och slå Jakob. Men hovrätten menar att det är klarlagt att 16-åringen utdelade samtliga knivhugg medan 15-åringen slog offret i huvudet med en soft airgun.

Domen mot 16-åringen, två år och tio månaders sluten ungdomsvård för mord, står fast.

Straffmätningsvärdet för grov misshandel motsvarar fängelse i sju månader, men på grund av den långa häktningstiden försattes 15-åringen på fri fot efter att hovrättsrättegången avslutades.

Mördade Jakob Halls föräldrar Camilla Hall och Jimmy Kastberg sitter i soffan i vardagsrummet tillsammans med katten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I somras träffade SVT Nyheter Helsingborg Jakobs familj. I klippet berättar föräldrarna om saknaden efter sin son. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring död i Örkelljunga

Mer i ämnet